Košarka

Šampion i prvoplasirani ABA lige u Euroligu, ali uz određene uslove

ABAliga
Č
elnici Eurolige napravili su kompromis i donijeli odluku da pored šampiona Jadranske lige u Evroligu ide i prvoplasirani u ligaškom dijelu ABA lige, ali će lider moći u elitu samo ako ispuni određene uslove, kao što su dvorana određenog kapaciteta, hoteli visokog ranga u gradu, kao i mala udaljenost od međunarodnog aerodroma, javio je "Blic".

Šampion i prvoplasirani ABA lige u Euroligu, ali uz određene uslove
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju tim povodom, Euroliga navodi da će kompromis koji je postignut biti primjenjivan samo na kraju ove sezone, što znači da će od sljedeće važiti Euroligin (finalisti F4 turnira), a ne ovaj, ABA-ligin propis o klubovima koji idu u elitu.

Evo šta tačno navodi Euroliga na ovu temu:

"Ako na kraju ligaškog dijela sezone 2012/2013 ekipa koja je na prvom mjestu tabele ispunjava sve uslove koje spadaju u trenutni minimum za B-licencu, što se odnosi na arenu i grad za koji su timovi prijavljeni da učestvuju za ABA ligu (uslovi za B licencu su određeni kapacitet arene, određeni broj kvalitetnih hotela i blizina međunarodnog aerodroma), onda će se primijenjivati ABA pravila, te će u Euroligu ići pobjednik ligaškog dujela takmičenja i šampion, dok će treći tim za Euroligu (tačnije, za njene kvalifikacije) biti onaj koji zauzme sljedeće najbolje mjesto u ligaškom dijelu sezone.

Ako na kraju ligaškog dijela sezone 2012/2013 tim koji bude najbolji u ligaškom dijelu sezone 2012/2013 ABA lige ne ispujnava uslove koje spadaju u trenutni minimum za B-licencu, što se odnosi na arenu i grad za koji su timovi prijavljeni da učestvuju za ABA ligu (uslovi za B licencu su određeni kapacitet arene, određeni broj kvalitetnih hotela i blizina međunarodnog aerodroma), Euroliga će primijeniti sopstvena pravila o konačnom poretku, što konkretno znači da mjesta u Euroligi u sljedećoj sezoni dobijaju finalisti završnog turnira, a da u kvalifikacije od dva tima koja su izgubila u polufinalu završnog turnira ide onaj klub koji je zauzeo bolje mjesto u ligaškom dijelu ABA lige".

To znači da Igokea i Radnički iz Kragujevca mogu trenutno samo da maštaju o Euroligi, a evo i zašto. Igokea, trenutni lider na tabeli ABA lige, nema u svom gradu tražene hotele, a nema ni halu koja ispunjava pomenute uslove, jer u Laktašima može da bude samo 3.000 gledalaca. Taj klub pritom ne može da prijavi neku drugu halu za evropsko takmičenje jer je ovom odlukom Eurolige precizno (da li i planski?) naglašeno da se u obzir uzima SAMO grad i hala koji su prijavljeni za učešće u ABA ligi u sezoni 2012/2013.

Što se Radničkog tiče, a Kragujevčani su oko 114 kilometara od Beograda, njih ne samo da kilometraža do aerodroma muči, već i njihova hala "Jezero" sa kapacitetom od 3.570 ne ispunjava pomenute uslove. Čak i kada bi se kapacitet nekim čudom povećao, Radnički bi nekako morao da "izgradi aerodrom", jer mu je beogradski za 14 kilometara predalek. Naravno, i za to je rok do kraja ligaškog dijela sezone, kako navodi Euroliga, a ligaški dio ABA lige se završava 25. marta.

Ovakve uslove ispunjavaju samo beogradski "vječiti", što znači da i Zvezda i Partizan idu u Euroligu.

Portal Analitika