Finansije

LEKIĆ: Potrebno objaviti spisak poreskih dužnika

05SinisaLekicok
O
bjavljivanje bijelih lista kompanija do sada nije bilo interesantno, jer biti uredan poreski obveznik i nije neka popularna novost, ali ako će to motivisati neplatiše onda je to dobar potez, ocijenio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.

LEKIĆ: Potrebno objaviti spisak poreskih dužnika
Portal AnalitikaIzvor

Vladina komisija za suzbijanje sive ekonomije je na jučerašnjoj sjednici predložila formiranje bijelih listi preduzeća koja redovno izmiruju poreske obaveze. Prema nezvaničnim informacijama Portala Analitika, uvođenje bijele liste tražili su predstavnici dijela privrednih asocijacija, uz sugestiju da bi za uredne platiše trebalo obezbjediti poreske olakšice.

Lekić se u izjavi osvrnuo na osnivanje specijalizovanog tijela za borbu protiv sive ekonomije.

-Kada god treba da prikrijemo nemoć, mi oformimo komisiju i na taj način riješimo da počnemo da se suprostavimo nečemu što je evidentno. Zar smo tek sad shvatili da na tom polju nešto ozbiljno ne valja, pa će nam komisija konačno otvoriti oči? Mislim da se moglo puno uraditi da se  imalo volje i znanja, a naročito htjenja da se u okviru postojećih propisa zavede red u ovoj oblasti. Ko je sprečava da se ova pojava ozbiljno tretira u našoj ekonomiji. Do sada smo se  više deklarativno borili protiv sive ekonomije, a realizovano je vrlo malo- naveo je Lekić.

Naglasio je da je za obračun sa sivom ekonomijom neophodno striktno sprovođenje zakonskih propisa, bez izuzetaka.

“Upravo tu je problem-  taj izuzetak koji često postaje pravilo i na kraju pojava koja se teško iskorijenjuje. Potrebno je objaviti spisak firmi koje nijesu platile obaveze prema državi, sa preciznim podatkom od kada ne plaćaju porez. Takođe, potrebno je znati ko je i u kom iznosu oslobođen plaćanja poreskih obaveza i iz kojih razloga je došlo do oprosta poreskog duga. Interesantno bi bilo znati i ko je potpisao rješenja o oprostu poreskog duga. U svakom slučaju, nadam se da će komisija imati pune ruke posla i želim joj uspjeh. Bilo bi dobro da nas periodično obaviještavaju o rezultatima. Ako je  ovo početak kraja sivoj ekonomiji, žao mi je što ranije nije formirana slična komisija”, zaključio je Lekić.

Portal Analitika