Društvo

Joksimović: Istraživanje malog ribolova novi projekat Instituta

Ribariok
I
nstitutu za biologiju mora odobrena su tri naučna projekta u okviru bilateralne saradnje sa institucijama iz Hrvatske, koje se bave istraživanjem mora. Projekti pružaju mogućnost razmjene naučnih timova, a rezultat su dogovora komisija Ministarstva nauke Crne Gore i hrvatskog Ministarstva znanosti. Direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora Aleksandar Joksimović kaže za Portal Analitika da će projekti obuhvatiti istraživanje malog ribolova u Crnoj Gori, kao i analizu hemijskoh faktora koji utiču na stanje ekosistema.

Joksimović: Istraživanje malog ribolova novi projekat Instituta
Portal AnalitikaIzvor

Joksimović naglašava da imaju dobru saradnju sa institutom Ruđer Bošković iz Splita, i da će ona ovim projektima biti proširena, a najviše se odnosi na razmnjenu podataka vezanih za morske eko sisteme Jadrana.

joksimovicokKada je riječ o istraživanjima, Institut je preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ranije dobio, preko projekta vezanog za ribarstvo, sredstva koja su iskorišćena za rekonstrukciju laboratioruja, kao i za čamac za naučna istraživanja. Ovim brodom se vrši i monitoring mora za potrebe mari kulture.

Joksimović naglašava da su posljednje analize rađene za potrebe marikulture dobre, tim prije što je ovo zimski period i ima dosta kiše.

-Analize se rade redovno. Vidjećemo kako će biti kada dođe ljeto, kada imamo mnogo turista, i kada je opterećenje zaliva veće. Nesumnjivo da će u budućnosti sistem odvoda otpadnih voda i njihovo odvođenje na otvoreno more svakako doprinijeti poboljšanju situacije u Bokokotorskom zalivu, kaže Joksimović.

foto: balkanholidaysblog.com

 

 

Portal Analitika