Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • BOJANIĆ: Stečaj nije dobro rješenje za KAP, predlog DF-a uslovno prihvatljiv, neophodna detaljna analiza

BOJANIĆ: Stečaj nije dobro rješenje za KAP, predlog DF-a uslovno prihvatljiv, neophodna detaljna analiza

mladen
P
oslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić ocijenio je da je predlog SDP-a o uvođenju stećaja u KAP-u nije dobro rješenje, dok solucija je Demokratskog fronta o proizvodnji legiranih metala, za tu partiju, uslovno prihvatljiva.

BOJANIĆ: Stečaj nije dobro rješenje za KAP, predlog DF-a uslovno prihvatljiv, neophodna detaljna analiza
Portal AnalitikaIzvor

- Predlog Demokratskog fronta o proizvodnji legiranih metala i aktiviranju prerađivačkih kapaciteta i Rudnika boksita nije loš, pod uslovom da KAP dobije ozbiljan menadžment. Predlog SDP-a u uvođenju stečaja nije dobro rješenje jer će suspendovati radnička prava, EPCG neće snabdjevati KAP strujom, garancije će se odmah aktivirati, a što je najgore i nakon sprovodenog postupka programiranog stečaja imali bi i dalje Ruse u vlasničkoj strukturi, rekao je Bojanić Portalu Analitika.

On je dodao da će Pozitivna Crna Gora imati svog predlog za rješenje problema KAP-a kada se uradi sveobuhvatna analiza koja će pokazati stanje i dugove KAP-a kao i održivost aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

- Sve dok imamo mutnu sliku u KAP-au, teško je dati neki pravi odgovor. Dakle treba utvrditi da li ta firma ima perspektivu. To je pitanje svih pitanja, objasnio je Bojanić.

Ali prije bilo kakvog rješenja, kako je dodao, osnovi problem je kako preuzeti akcije od ruskog suvlasnika.

- Očigledno je da Vlada, bez plaćanja Rusima evo godinu dana nije u stanju da prepiše akcije na državu. Imali smo Skupštinske zaključke da Vlada raskine ugovor sa Rusima, ali od toga ništa se nije dogodilo.Ne znamo zašto Vlada se plaši arbitraže? Niko u Crnoj Gori ne može donijeti realnu ekonomsku odluku u vezi sudbine KAP-a ako se nedvosmisleno ne utvrdi iznos dugova Kombinata aluminijuma. Ključno je pitanje koliki su ti dugovi i kako su nastali. Dalje, potrebna je revizija poslovanja KAP-a od privatizacije do danas. Da podsjetim, nije završena revizija izdatih garancija. Nemamo ni biznis plan, koji pokazuje šta nakon eventualnog preuzimanja ruskih akcija od strane države. I nemamo odgovor na pitanje ima li država plan, kako da od KAP-a, napravi profitabilno preduzeće, naveo je Bojanić.

On je rekao da neslaganje koalicionih partnera oko KAP-a, može dovesti do političke krize.

- Politički gledano, ovako krupno nesaganje u vladajućoj koaliciji oko KAP-a mora rezultirati ili padom Vlade ili priznanjem da je sve ovo predstava za javnost. Ako, poslije svega ostane Vlada u ovakvom sastavu, smatra Bojanić, dodajući da je želja  Pozitivne da se sačuva KAP i njegov nekadašnji reprolanac (Boksiti, Luka Bar i Željeznica).

- Pod uslovom da postoji realna šansa da u nekom dugoročnom periodu postane profitabilan. A ako analize pokažu da KAP nema budućnosti, radnici treba da dobiju dobre otpremnine. I da dodam, podržaćemo sva rješenja pa i vladajuće partije, ako su u dobrobiti KAP-a, zaključio je Bojanić.

Portal Analitika