Svijet

Čavesovo zdravstveno stanje pogoršano

0103chavez
Z
dravstveno stanje predsjednika Venecuele Uga Čavesa znatno je pogoršano zbog teške resapiratorne infekcije, saopštila je venecuelanska Vlada, prenosi MINA.

Čavesovo zdravstveno stanje pogoršano
Portal AnalitikaIzvor

Venecuelanski lider nije se pojavio u javnosti skoro tri mjeseca, od kada je podvrgnut operaciji na Kubi.

„Respiratorna funkcija danas se pogoršala zbog oslabljenog imuniteta i nove teške infekcije“, rekao je ministar informisanja Ernesto Viljegas.

Čaves se vratio sa Kube prije dvije sedmice, bez pompe i slavlja koji su pratili njegove prethodne povratke sa liječenja u Havani. Vlada je saopštila da se predsjednik sada bori za život u vojnoj bolnici u Karakasu, a čuva ga veliki broj pripadnika snaga bezbjednosti, prenosi RTS.

„Predsjednik ide na intenzivnu hemoterapiju i prima dopunske terapije tako da je njegovo opšte stanje i dalje vrlo teško“, rekao je Viljegas.

Vlada Venecuele gniejvna je zbog glasina da je Čaves možda umro i optužuje „ekstremno desničarske fašiste“ iz opozicije kako  kuju zavjeru da bi destabilizovali zemlju sa najvećim rezervama nafte u svetu.

„Pozivamo ljude da budu u pripravnosti i da ne podliježu psihološkom ratu koji su osmislile strane laboratorije zajedno sa korumpiranom venecuelanskom desnicom, pokušavajući da izazovu nasilje kao izgovor za stranu intervenciju”, poručio je Viljegas.

- Opozicioni lideri optužuju potpredsjednika Nikolasa Madura da uporno laže o stvarnom zdravstvenom stanju predsjednika, a nekoliko desetina studenata vezalo se lancima u znak protesta, zahtjevajući dokaz da je Čaves živ i da se nalazi u Venecueli – prenosi MINA.

Ukoliko se Čaves povuče sa mjesta predsjednika ili umre, kako prenosi Rojters,  predsjednički izbori morali bi da budu održani u roku od 30 dana i na njima bi kandidati verovatno bili Maduro i lider ujedinjene opozicije Enrike Kapriles koga je Čaves u oktobru pobijedio.

Portal Analitika