Društvo

Četvorici optuženih za dvostruko ubistvo - 68 godina zatvora

Jadranska-straza-pocetna
D
ragan Zindović, Radojica Zeković, Aleksandar Zečević i Rajko Knežević osuđeni su juče u Višem sudu u Podgorici na po 17 godina zatvora, zato što su 13. septembra 2007. godine, u bašti restorana „Jadranska straža“ u Budvi ubili Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalberta Šuta, a ranili Vladimira i Željka Jankovića, piše „Dan“.

Četvorici optuženih za dvostruko ubistvo - 68 godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Odluku je donijelo vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović. Zindović i Zeković ujedno su osuđeni i na po dodatnih šest mjeseci zbog krađe automobila kojim su se nakon ubistva odvezli do Radanovića gdje su ostavili vozilo.

Identičnu presudu optuženima je izreklo i prethodno vijeće, kojim je predsjedavao sadašnji predsjednik suda Mušika Dujović, ali je ona potom ukinuta na Apelacionom sudu i vraćena na ponovni postupak, piše „Dan“.

Obrazlažući presudu, sudija Jović je između ostalog naveo kako su dokazani navodi optužnice Višeg državnog tužilaštva da su Zindović, Zeković, Knežević i Zečević, kao saizvršioci, po prethodnom dogovoru ubili Rakočevića i Šuta, a pokušali da ubiju Jankoviće.

„Oni  su, po prethodnom dogovoru, ušli u baštu lokala „Jadranska straža“, i iz već pripremljenog oružja, tri pištolja i revolvera, i prema njima ispalili više hitaca. Od ispaljenih hitaca Rakočević i Šuto su zadobili povrede od kojih su preminuli na mjestu obračuna, dok su Jankovići s teškim tjelesnim povredama prevezeni u risansku bolnicu“ kazao je Jović, ističući da su optuženi, po ocjeni suda, počinili „teško ubistvo u pokušaju“ piše „Dan“.

Sudija Jović je pojasnio kako su presudi doprinijele međusobno protivrječne odbrane okrivljenih, koje su ujedno bile u suprotnosti sa iskazima svjedoka.

„Okrivljeni su prvo negirali da su bili tu, da bi zatim priznali da jesu, ali da nisu pucali, a onda je uslijedilo priznanje da jesu pucali, ali samo u noge. Zečević je tvrdio da je prvi metak ispaljen sa terase lokala „Hot mun“, što okrivljeni Knežević uopšte ne pominje. Odbrane Zečevića i Kneževića ne samo da su protivrječne međusobno, već su i u suprotnosti sa odbranom Zindovića“ rekao je Jović.

On je ocijenio kako je iskaz Zindovića da je pucao iz dva pištolja nakon što je neko pucao u njegovom pravcu, opovrgnut iskazima svjedoka, koji su kazali da je Zindović prvi ustao i krenuo ka oštećenima, nakon čega je izvadio pištolje i počeo da puca.

 

Portal Analitika