Abiznis

Projekat „Radna praksa za visokoškolce“ nije korišćen u političke svrhe

252zz
C
ilj projekta „Radna praksa za visokoškolce“ je stimulisanje zapošljavanja mladih visokoškolaca bez radnog iskustva u privredi. Pokrenut je zbog usporenog zapošljavanja, uslijed ekonomske krize i porasta broja visokoškolaca iz obrazovnog sistema, piše „Pobjeda“.

Projekat „Radna praksa za visokoškolce“ nije korišćen u političke svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ) demantovali su tvrdnje da se ovaj projekat koristio u političke svrhe, o čemu je ovih dana bilo riječi u javnosti.

„Zavod je shodno svim važećim propisima dužan da posreduje pod jednakim uslovima svim građanima, bez obzira na vjesrko, nacionalno, političko i bilo koje drugo opredjeljenje, iključujući svaki oblik diskriminacije i to sprovodi u praksi“ kažu iz ZZZ, naglašavajući da je rad Zavoda javan i podliježe kontroli nadležnih institucija, stoji u današnjem izdanju dnevnog lista „Pobjeda“.

Ovim projektom obuhvaćena su 252 preduzeća, od kojih su 88 mikro i malih, 68 srednjih i osam velikih. U djelatnosti koje ovi poslodavci obavljaju su: trgovina, turizam i ugostiteljstvo, ekonomija i finansije, poljoprivreda, proizvodne djelatnosti, osiguranje, građevinarstvo, elektrotehnika, rezanje i obrada drveta, saobraćaj, mediji i drugo.

Iz nacionalne službe za zapošljavanje navode da ni zaposleni u ovoj instituciji, ni komisija iz Zavoda, nisu birali kandidate koji su se prijavili na konkurs, već su to radili poslodovaci.

- Svi visokoškolci, njih 500, su nakon pripremnih seminara, upućivani na intervjue kod poslodavaca, a oni su zavisno od svojih kapaciteta metodom intervjua ili testiranja izabrali najprikladnije. Zatim su sa njima sklopili ugovore o radu – piše „Pobjeda“.

„Osnovni cilj radne prakse je ubrzati i olakšati prenos znanja mladih visokoškolaca iz obrazovnog sistema u svijet rada. Praksa traje šest mjeseci, osam sati dnevno. Praktikanti imaju sva prava i obaveze zaposlenih“ podsjećaju iz ZZZ Crne Gore.

 

Portal Analitika