Svijet

Izrael uveo posebne autobuske linije za Palestince

0503-Izrael
I
zrael je uveo dvije autobuske linije za Palestince na Zapadnoj obali što su izraelske grupe za zaštitu ljudskih prava ocijenile kao rasistički potez, dok izraelsko Ministarstvo saobraćaja ovaj potez predstavlja kao mjeru poboljšanja javnog saobraćaja – prenosi portal Avaz.ba.

Izrael uveo posebne autobuske linije za Palestince
Portal AnalitikaIzvor

Linije bi trebalo da koriste radnici koji putuju između Pojasa Gaze i Izraela.

Izraelski dnevni list „Harec“ objavio je da su linije uvedene nakon što su se jevrejski naseljenici žalili da je Palesticima u mješovitim autobusima ugrožena sigurnost.

„Uvođenje posebnih autobuskih linija za jevreje i Palestince je uznemiravajuće“, izjavila je za izraelski vojni radio Džesika Montel, direktorica grupe za ljudska prava „B`Tselem“. Ona je dodala da je ovo rasizam i da se odluka o uvođenju ove linije ne može pravdati bezbjednošću ili povećanjem broja putnika.

- Izraelsko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da će te dvije nove linije „poboljšati saobraćajne usluge za palestinske radnike koji putuju u Izrael“ i da će zamijeniti nelegalne autobuse koji im naplaćuju „previsoke cijene“ – stoji na portalu Avaz.ba.

Kako prenosi Rojters, u saopštenju Ministarstva se navodi da nije izdata nikakva instrukcija ili zabrana da se spriječi da palestinski radnici putuju javnim saobraćajem u Izrael. Organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile su bojazan da bi izraelska policija na kontrolnim punktovima mogla da udalji Palestince koji putuju redovnim autobuskim linijama ili da im naredi da koriste nove.

Foto: preuzeto sa – avaz.ba

Portal Analitika