Region

VUČIĆ: Vratićemo granicu aflatoksina na 0,05 i sjutra smjenjujemo četvoro odgovornih

vucic04
A
leksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je danas u emisiji "Oko" na RTS-u da će već od sutra smijeniti četiri osobe odgovorne za problem sa aflatoksinima, prenosi Blic.

VUČIĆ: Vratićemo granicu aflatoksina na 0,05 i sjutra smjenjujemo četvoro odgovornih
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je rekao da je zamjerio ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću što je povećao granicu dozvoljenog nivoa aflatoksina u mlijeku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, ali istakao da je korektno od njega što je ponudio svoju ostavku.

"Ministar Goran Knežević je ponudio ostavku, ali mislio sam da nije fer da je prihvatimo prije nego što razmotrimo rad i svih ostalih ministara, pa i moj", kaže Vučić.

On je najavio da će se granica aflatoksina već za 15 dana vratiti na 0,05 i da će sjutra smijeniti zbog neposredne odgovornosti i nečinjenja direktora Uprave za zaštitu bilja, direktor Upave za veterinu i načelnici Odsjeka za zdravlje i biljni karantin i Odjeljenja fitosanitarne inspekcije za bezbjednost hrane Uprave za zaštitu bilja.

Vučić je rekao da je mlijeko u prodavnicama sasvim sigurno zdravo i da do sada nije bilo slučajeva trovanja, ali da su načinjeni ozbiljni propusti i zbog toga će rad nadležnih organa biti analiziran.

Mogući izbori poslije odluke o datumu

Aleksandar Vučić izjavio je da je raspisivanje izbora moguće poslije odluke EU o datumu za početak pregovora, ako opozicija postavi pitanje legitimiteta Vlade.

"Kada bude jasno da li dobijamo datum ili ne, postavljanje pitanja legitimiteta nas dovodi dotle da otvoreno kažemo onima koji misle da mogu bolje da vode Srbiju, jer mi se nijesmo rodili u foteljama, da smo spremni da idemo na izbore kada god hoće, na njima je to. Nijesmo rođeni u foteljama", rekao je Vučić Radio-televiziji Srbije.

Vučić je najavio da će SNS, kao stranka koja ima devet ministara, do 15. marta razmotriti rad svih ministara i da će predsjedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću da u narednom periodu razmotre rekonstrukciju Vlade.

"Prva varijanta je rekonsturkcija vlade, druga da idemo na izbore", rekao je Vučić.

Vučić je da nije dobro da "svi ostali štite svoje ljude ma kako da su loši".

Predsjednik SNS je ponovio da ta stranka nije za izbore zbog mnogo važnijih predstojećih poslova, poput napora da Srbija dobije datum početka pregovora o prijemu u EU.

Vučić je ocijenio i da ne postoji idealna vlada, da je sadašnja naslijedila visok procenat, 27 odsto, nezaposlenosti, kao i najveću inflaciju u Evropi, ali da je uspjela da je svede na umjereni nivo.

"Pokazali smo da se u Srbiji ne isplati krasti i da to nikome nije dozvoljeno i oni koji to rade danas se nas plaše", rekao je Vučić.

Portal Analitika