Abiznis

UPCG inicirala donošenje Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrovane djelatnosti

UP04
R
adnoj grupi za izradu seta predloga mjera za suzbijanje sive ekonomije, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je dostavila radni tekst Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrovane djelatnosti, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

UPCG inicirala donošenje Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrovane djelatnosti
Portal AnalitikaIzvor

Svrha inicijative UPCG za donošenje Zakona o sprječavanju obavljanja neregistrovane djelatnosti, za koji je UPCG pripremila i radni tekst, je stvaranje pravnog osnova za postupanje inspekcijskih organa, proširenje poreske osnovice i oporezivanje svih lica (pravnih i fizičkih) koja obavljaju neki vid neregistrovane djelatnosti i ostvaruju neprijavljene prihode, kao i sprječavanje posredovanja, donosno reklamiranja neregistrovane djelatnosti.

Godinama unazad UPCG ukazuje na nužnost proširenja poreskog obuhvata i uključivanja u regularne tokove svih onih koji obavljaju neku privrednu djelatnost, a prethodno nijesu izvršili registraciju kod nadležnih organa. Tolerisanje takvog „ponašanja“ nadležni organi pravdaju nepreciznim nadležnostima inspekcijskih organa i neadekvatnom zakonskom regulativom. Na taj način, preplitanje nadležnosti i nedorečenost propisa u smislu preciznog navođenja inspekcije koja je nadležna za postupanje u slučaju neregistrovanog obavljanja djelatnosti, rezultira svakodnevnom praksom po kojoj se inspekcije oglašavaju nenadležnom za preduzimanje konkretnih mjera.

- Svjedoci smo da se u okviru porodičnih kuća, stanova, u drugim objektima i na otvorenom vrši promet najrazličitijih proizvoda i usluga, pri čemu lica koja se bave tom djelatnošću nijesu preduzela ni početni korak za legalizaciju svoje djelatnosti, ne prijavljuju radnike i ostvarene prihode, niti su izloženi nadzoru inspekcijskih organa. Na taj način, država ostaje uskraćena za enormna sredstva po osnovu poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa za obavezno socijalno osguranje, brojnih taksi, naknada i sl., a lica koja su zaposlena na taj način, ostaju uskraćena za zdravstveno i penzijsko osiguranje, kao i radni staž. Takođe, poseban je problem što, zbog neefikasnosti državnih organa na suzbijanju ovih pojava, svo opterećenje snose registrovana pravna lica i preduzetnici koji legalno posluju.

Stoga je namjera UPCG da se konačno eksplicitno uredi pravni osnov i nadležnost organa za preduzimanje konkretnih mjera za suzbijanje najdrastičnijih slučajeva sive ekonomije.

Krajnji cilj ovog zakonskog projekta je uvođenje neformalnog obavljanja djelatnosti u regularne tokove. Time bi se, pored eliminisanja nelojalne konkurencije, stvorili dodatni budžetski prihodi i podijelio teret poreskog opterećenja koji za sada opterećuje samo one privrednike koji svoju djelatnost legalno obavljaju - kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika