Abiznis

Učenici poželjeli da rade u Agenciji za zaštitu sredine

agencijaok
Učenici četvrtog razreda srednje Ekonomske škole iz Nikšića posjetili su u ponedjeljak, 4. marta Agenciju za zaštitu životne sredine. Posjeta srednjoškolaca upriličena je kako bi se upoznali sa radom ove institucije. Predavanja o radu  Agencije i njenim nadležnostima  održali su nikšićkim đacima  pomoćnici direktora  ove institucije, Lidija ŠćepanovićDušan Raspopović.  Posjeta je uslijedila nakon inicijative škole iz Nikšića, a u cilju edukacije i podizanja ekološke svijesti  srednjoškolaca.

Učenici poželjeli da rade u Agenciji za zaštitu sredine
Portal AnalitikaIzvor

Oduševljenje učenika predavanjem nije izostalo, pa su brojni poželjeli da  u budućnosti nađu profesionalni angažman u Agenciji.

Pomoćnica direktora Agencije, Lidija Šćepanović nije krila zadovoljstvo posjetom učenika, ističući  da je značajna uloga svakog pojedinca u cilju očuvanja i unaprijeđenja životne sredine.

- Drago mi je što ste ovdje da se upoznate sa osnovnom ulogom i misijom Agencije i da vi sami budete svjesni da vašim djelovanjem možete doprinijeti unaprijeđenju životne sredine. Nepravilno odlaganje otpada je jedan od pritisaka na životnu sredinu. Svi zajedno možemo doprinijeti smanjenju zagađenja. Edukaciju pokušavamo da realizujemo kao jednu od aktivnosti Agencije i to kroz  predavanja i kampanje u školama i vrtićima, u cilju podizanja svijesti na potreban  nivo, izjavila je Šćepanović, obraćajući se đacima.

Predavanje srednjoškolcima, kako je naglasio Dušan Raspopović, jedan je  od načina podizanja svijesti kod mlade populacije.

- Možda bi dobro bilo  da date predlog za predstojeći  sajam, koji će se u aprilu održati u Budvi i da, eventualno, zajednički učestvujemo na toj manifestaciji. Predlažemo da možda neko od vaših predstavnika  iz škole, u dogovoru sa profesoricom,  pripremi prezentaciju ili možda neki drugi predlog, kako bi se vi mogli zajedno sa Agencijom predstaviti na sajmu, kazao je Raspopović, podsjećajući da je Agencija osnovana 2008. godine.

Nakon predavanja pomoćnika direktora Agencije, učenici su iznijeli svoje utiske, a postavili i brojna pitanja. Učenik, Milan Kadić rekao je  da u školi imaju predmet  Eko menadžment u trgovini, kao i da su  njegovi drugari iz škole pisali brojne tekstove, prvenstveno o zagađenosti u Nikšiću, a naročito o zagađenju  Željezare.

- Željezara je jedan od zagađivača. Međutim, ugrađen je kolektor za otpadne gasove i koliko- toliko  se stanje popravilo, smatra Kadić.

Učenicu, Snežanu Dumnić, koja je član Ekološkog pokreta Ozon, interesovalo je kada će biti sanirane crne ekološke tačke. Njenu školsku drugaricu, Kristinu Milović zanimalo je da li se mogu njeni vršnjaci uključiti u neki ekološki projekat Agencije. Srednjoškolce iz Nikšića interesovalo je i kada će biti riješeno pitanje otpada, te koliko su ekonomija i ekologija povezane, zatim na kom nivou je u Crnoj Gori razvijena ekološka  svijest u odnosu na zemlje regiona, kao i koliko smo napredovali kada je u pitanju reciklaža.

Na kraju, profesorica srednje Ekonomske škole iz Nikšića, Olivera Lučić zahvalila se predstavnicima Agencije na gostoprimstvu.

- Pomogli ste nam da unaprijedimo ekološki način razmišljanja učenika. Đaci četvrtog razreda  Ekonomske škole u Nikšiću uče Eko menadžment u trgovini.  Naša posjeta Agenciji je u cilju edukacije, jer nam je želja bila da se upoznamo sa radom ove institucije, kao njenim ekološkim djelovanjem, naglasila je Lučićeva.

 

Portal Analitika