Abiznis

BULAJIĆ: KAP da proizvodi legirane metale, aktivirati Rudnike boksita i zadržati sve radnike

strahinjaslajd
Demokratski front predložiće rješenje za KAP koje podrazumijeva preorijentisanje na proizvodnju legiranih metala, aktiviranje Rudnika boksita i ostanak svih 1200 radnika Kombinata aluminijuma, saopštio je Portalu Analitika funkcioner DF-a dr Strahinja Bulajić.

BULAJIĆ: KAP da proizvodi legirane metale, aktivirati Rudnike boksita i zadržati sve radnike
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, glavni razlog zbog čega KAP treba da proizvodi legirane metale je značajno veća cijena nego cijena primarnog aluminijuma.

- Cijena tone legiranih metala je veća nego cijena tone aluminijuma od 250 do 800 dolara, u zavisnosti od kvaliteta i legure. Na taj način, na proizvedenu količinu od aktuelnih 50.000 tona metala, finansijski efekat u KAP-u pod uslovom da se proizvodi legirani metal, bio bi 10 do 15 miliona eura na godišnjem nivou. Sad možemo izračunati koliko se struje može kupiti za tako značajno povećane prihode, precizirao je Bulajić.

On je dodao da je preduslov ovog plana- aktiviranje Rudnika boksita i njegovo povezivanje sa Fabrikom glinice Birač u Bosni.

Potreban ugovor KAP-Boksiti- Birač: - Prema našem planu, Rudnici boksita bi proizvodili 220.000 tona veoma kvalitetne rude boksita, što je dovoljno za proizvodnju 50.000 tona metala. Što se tiče Glinice, mi smo prilikom razrađivanja planirani ozdravljenje energetsko-metaluruškog kompleksa u roku od pet godina. Za taj period mislimo da možemo da zaokružimo cjelinu. E u čemu je poenta našeg plana? Rudarsko-metalurško-energetski kompleks u Crnoj Gori se mora posmatrati kao jedan subjekt, jer nema smisla govoriti o KAP-u, a ne pričati o Rudnicima boksita i EPCG. Pošto je izgrađena pruga Podgorica-Nikšić, potrebno je sklopiti petogodišnji ugovor sa gabrikom glinice Birač iz Zvornika na relaciji KAP-Rudnici Boksita –Birač. Dakle, nikšićki Boksiti bi snabdijevali Birač rudom, a oni KAP –glinicom od našeg boksita. Za tako nešto potrebno je naći kvalitetne i jeftine vagone, a mi smatramo da su najpovoljniji rumunski – koji su od svih jeftiniji za 30 odsto. Da napomenem, Biraču iz Zvornika ove usluge bi bile plaćene rudom iz Nikšića, objasnio je Bulajić.

Sve ovo, kako je dodao, može se izvršiti sa postojećim brojem radnika pa su protiv predloga Vlade da se broj radnika KAP-a sa 1200 smanji na oko 500.

- Smatramo da će u roku od pet godina, koliko bi važio ovaj plan, KAP mogao da riješi pitanje snabdijevanja strujom na neki duži rok. Iz EPCG je na Odboru za ekonomiju kazano da bi snabdijevali KAP strujom na duži rok, pa čak i u varijanti stečaja pod određenim uslovima. Pošto se EPCG duguje za struju 200 miliona eura, svako rješenje koje bi bilo na štetu EPCG nama nije prihvatljivo.Tako da sa EPCG mora biti veoma pažljivo dogovarati. Podsjetiću, snabdijevanje strujom veoma unosan posao, i samo nedomaćinskim ponašanjem može se taj sektor dovesti u nepovoljnu situaciju.Ovaj naš predlog biće plasiran u Skupštinu Crne Gore, zaključio je Bulajić.

Portal Analitika