Turizam

VIDEO: Ojačani administrativni kapaciteti za martovski skrining

Branimir_Gvozdenovicok
T
vining projekat Podrška sektoru životne sredine, koji je trajao dvije godine, omogućio je Crnoj Gori da razmjenom iskustava sa Italijom ojača administartivne i tehničke kapacitete za predstojeći skrining u oblasti životne sredine, prenosi Mina.

VIDEO: Ojačani administrativni kapaciteti za martovski skrining
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je počeo u februaru 2011. godine, potpisivanjem Ugovora između Ministarstva održivog razvoja Crne Gore i Ministarstva životne sredine Italije, uz posredstvo Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, a sredstva za realizaciju projekata od milion EUR obezbijeđena su iz IPA fondova.

Ministar životne sredine i održivog razvoja Branimir Gvozdenović rekao je na konferenciji povodom zatvaranja projekta, da je njegova realizacija važna, jer je dobra osnova za dostizanje evropskih standarda.

»Kroz dugogodišnju bilateralnu saradnju završen je važan i veliki projekat kontinuirane i plodonosne saradnje, koja datira još od 2004. godine. Postignut je značajan progres u jačanju administrativnih i tehničkih kapaciteta i realizaciji projekata, što je od posebnog značaja za predstojeći skrining sa Evropskom komisijom (EK) koji će sredinom marta biti održan u Bridelu«, kazao je on.

Gvozdenović je rekao da je u okviru projekata posebno važna izgradnja eko efikasne zgrade, čime će Crna Gora u Evropi biti među prvim državama čija će administracija u oblasti životne sredine djelovati i raditi u zgradi i ambijentu najsavremenijih praksi, što će biti dobar primjer kako i drugi da stvaraju održive projekte.

On je rekao da se u toj oblasti uspješno realizuje oko 20 projekata i poručio da će se nastaviti saradnja sa italijanskim partnerima i na drugim projektima kao što su zaštita kvaliteta vazduha, priobalja i ekološkog turizma.

Pomoćnik ministra životne sredine i održivog razvoja Ivana Vojinović rekla je da je, osim jačanja administrativnih kapaciteta Vlade, Projekat omogućio sveobuhvatne analize u vrzi definisanja nedostataka u crnogorskom zakonodavnom okviru, odnosno na potrebe usklađivanja sa evropskom pravnom tekovinom.

»Posebno značajna je izrada Studije koja je ukazala na način implementacije najtežih direktiva koje zahtijevaju značajne infrastrukturne investicije i finansijska sredstva. One će poslužiti kao značajan putokaz Crnoj Gori u pregovaračkom procesu za planiranje strateških okvira i to je nešto što ćemo direktno biti upitani od EK na bilateralnom skriningu«, rekla je ona.

Prema njenim riječima, značajno je pomognuta i Agencija za zaštitu životne sredine, posebno unaprijeđenjem informacionog sistema, čime je unaprijeđeno i planiranje i donošenje politika.

Upitana šta su glavni nedostaci u crnogorskom zakonodavstvu, Vojinović je navela da su prije svega u onim dijelovima evropske pravne tekovine koji još nijesu prenijeti u domaće zakonodavstvo.

Šef sektora za implementaciju projekta EU Delegacije u Podgorici Andre Lis, podsjetio je da će zatvaranje 27. poglavlja biti jedno od najtežih u pregovaračkom procesu i da će u njegovoj realizaciji trebati dosta napora i posvećenosrti ljudskih resursa.

»Čak je u Izvještaju o progresu Crne Gore iz prošle godine dosta oštro rečeno da je Crna Gora napravila malo napretka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena. Ali to nije iznenađenje, to je težak i ogroman zadatak ali vrijedan svih napora zbog eventualne koristi za državu«, ukazao je on.

Prema riječima Lisa, u tom izvještaju se navodi da promjene u oblasti životne sredine moraju sistematski da se uzmu i u drugim poljima politike i planskim dokumentima.

»Tvining Projekat proizveo je značajne rezultate a neki od bitnih su analiza zakona, sa detaljnim planovima implemetacije sa procjenom troškova, konkretni planaovi za specifične direktive, unaprjeđenje informacionih sistema i podrška pripremi daljih prrojekata», zaključio je on.

>


Portal Analitika