Region

Đilas: Nema smisla porediti ijednog političara sa Đinđićem

djilas04
D
egutantno je porediti Zorana Đinđića sa bilo kojim političarem u Srbiji, ocijenio je sinoć predsjednik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas i naglasio da nije moguć dogovor DS sa Srpskom naprednom strankom (SNS) o formiranju buduće Vlade, jer ove dvije stranke ne dijele iste vrijednosti, prenosi Blic.

Đilas: Nema smisla porediti ijednog političara sa Đinđićem
Portal AnalitikaIzvor

Đilas je, u emisiji Utisak nedjelje TV B92, rekao da se Đinđić ne može porediti sa čovjekom koji je prije nekoliko godina ime Bulevara Zorana Đinđića prelijepljivao Bulevarom Ratka Mladića.

"Kako možete da poredite bilo koga sa Đinđiđem, to nema nikakvog smisla", rekao je Đilas.

Đilas je ocijenio da Đinđić simbol pozitivnih promjena u Srbiji, čovjek neviđene energije, obrazovanja, hrabrosti i vizije koju je vodio Srbiju naprijed.

"Nije bio populista i ponašao se u skladu sa parolom da problem treba odmah rješavati i ne gurati ga pod tepih", istakao je Đilas u emisiji posvećenoj tome kako Srbija izgleda 10 godina poslije ubistva Đinđića.

Đilas je naglasio da Đinđić ne pripada DS, već cijeloj Srbiji, zbog čega bi volio da se na 10.godišnjicu njegovog ubistva okupi i oda mu počast Srbija koja je šetala 10 godina, demonstrirala, gutala suzavac, podržavala i kritikovala.

Prema riječima Đilasa, DS je u proteklih 10 godina napravila mnogo kompromisa. Iz tih kompromisa, kako je ocijenio, naučite da oni donesu napredak, ali kada svedete račune shvatite da je to daleko od onoga što ste željeli da uradite.

On je napomenuo da nije prisustvovao potpisivanju sporazuma o pomirenju DS i Socijalističke partije Srbije (SPS) 2008. godine, jer ne vjeruje u istorijska pomirenja u Srbiji.

Đilas je podsjetio da je tada bio izbor da Vladu prave SPS, Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije ili DS i SPS koja bi nastavila reforme i evropski put, ali je DS pravila previše kompromisa u prethodnoj Vladi, što je greška.

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović smatra da je u Srbiji 10 godina poslije Đinđićeve smrti sve isto.

"Nema razlika između "banana" kojim ruše premijera Ivicu Dačića i Surčinaca i Zemunaca kojima su rušili Đinđića prije 10 godina", rekao je Jovanović.

Nenadoknadiv je njegov život, ali i tragično potrošenih 10 godina naših života, naglasio je Jovanović i ocijenio da je Srbija sada zemlja u kojoj su jednako nesrećni Emir Kusturica i Biljana Srbljanović, i Obraz, Dveri i organizatori Parade ponosa.

Jovanović, ipak, vjeruje da postoji pozitivan potencijal koji je potisnut dnevnim frustracijama i greškama.

"Mislim da je to što se dogodilo nakon 12. marta pokušaj Srbije da spase svoj život", rekao je Jovanović.

On je ocijenio da je postojalo opravdanje da DS i SPS naprave sporazum o pomirenju 2008. godine, ali da je izostala politika koja bi promijenila stvari u zemlji.

Portal Analitika