Svijet

Vatikan: Počinje skup kardinala

kardinaliok
K
ardinali katoličke crkve iz cijeloga svijeta okupili su se danas u 9.30 u Vatikanu na prvom sastanku čiji je cilj izbor novog pape. Drugi skup kardinala predviđen je takođe danas u 17.00 sati, saopšteno je u Vatikanu, pošto je dosadašnji papa Benedikt XVI napustio ovu funkciju, tvrdeći da u 86. godini nema dovoljno snage da bi bio poglavar katoličke crkve.

Vatikan: Počinje skup kardinala
Portal AnalitikaIzvor


Službeno će se kardinali svakodnevno sastajati da bi raspravljali o stvarima važnim za Crkvu u ovom trenutku, na "kongregacijama" će i utvrditi datum konklave, primajući izvještaje o stanju Crkve širom svijeta, ali će se najvažnije rasprave, kako tvrde vatikanolozi, odvijati u privatnim odajama i udaljenom dijelu restorana.



"Ozbiljan se posao obavlja uveče, uz čašicu anisete i grape. Razmjenjivaće se tračevi, guglaće se imena, počeće se stvarati koalicije, a onda će se pojaviti i lista imena s prvim i drugim izborom”, objašnjava profesor Kristofer Belito.



Prema njegovim riječima, kardinali će u malim grupama pomno analizirati ko bi mogao biti favorit za sljedećeg papu, prije nego ih se zatvori u Sikstinsku kapelu čija se vrata zatvaraju i zaključavaju, tako da neće imati nikakav kontakt sa spoljnim svijetom. Jednom kada konklava počne, kardinali jedu, glasaju i spavaju unutar ograničenog područja sve dok novi papa ne bude izabran.

foto: Blic.rs

Portal Analitika