Abiznis

Trgovci najčešće varaju na akcijama

kasaok
N
epropisna isticanja obavještenja o cijenama, popustima i sniženjima najbrojnije su nepravilnosti koje je u toku prošle godine zabilježila Tržišna inspekcija. Kako je Dnevnim novinama saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, kontrolama je i u toku prošle godine utvrđeno ukupno 5.165 nepravilnosti koje se odnose na cijene, a izdato je 3.319 prekršajnih naloga na ukupan iznos od 735.000 eura.

Trgovci najčešće varaju na akcijama
Portal AnalitikaIzvor


Podgoričanka

Dragana Damjanović

samo je jedna od mnogih kojima se desilo da uđu u prodavnicu gdje piše da je u toku neka akcija, uzmu određeni proizvod po "akcijskoj" cijeni, ali kada krenu da plate, ispadne da nije. Ona, kao i većina građana, bila je više puta neprijatno iznenađena, jer je artikal koji je htjela da kupi imao različitu cijenu na polici, odnosno na kasi.



"Dešavalo se da nijesu uslaglašene cijene na kasi kad kupim artikal, ali nije mi se to dešavalo tako često. To mi se dogodilo u nekoliko marketa, ali neću ih imenovati", kazao je sagovornik Dnevnih novina.



Ima i onih koji do sada nijesu imali takvih iskustava. Jedna od njih je i

Nevenka Vukčević

.



"Ja sam zadovoljna našim marketima, nikad nijesam imala problema sa njima, ni sa cijenama, ni sa uslugama. Za mene je sve super, jer što se tiče trgovine, nikada nijesam imala problema", rekla je Nevenka.



Iz Tržišne inspekcije Dnevnim novinama je saopšteno da su 2012. godine izvršili ukupno 7.446 inspekcijskih pregleda, od čega po prijavi potrošača 196, a po službenoj dužnosti 7.250.



"U ovim kontrolama utvrđeno je ukupno 5.165 nepravilnosti, koje se odnose na cijene i to u pogledu nepropisanog isticanja obavještenja o cijenama, popustima i sniženjima (2.211), nepropisano deklarisanje, označavanje i neposjedovanje isprava koje prate proizvod u prometu (1.391)", saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.



Pored ovoga, najviše nepravilnosti zabilježeno je kod neizdavanja računa ili izdavanje računa koji nijesu propisane sadržine (580), neobavještavanje potrošača o mjestu i načinu podnošenja reklamacije (461), neobavještavanje potrošača o uslovima prodaje (421), zabranjena ponašanja trgovaca (47), neoznačavanje robe sa nedostatkom i robe koja nije za prodaju (20) i drugo.

 

foto: vestinet.rs

Portal Analitika