Društvo

Ispravno više od 80 odsto mlijeka

03mlijekorafoviok
V
iše od 80 odsto mlijeka koje se trenutno u Crnoj Gori proizvodi je ispravno, saopšteno je iz Veterinarske uprave.

Ispravno više od 80 odsto mlijeka
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo poljoprivrede je 21. februara naredilo privremenu obustavu proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori zbog povećane doze aflatoksina iz preventivnih razloga.

Resorni ministar Petar Ivanović je rekao da je procijenjeno da je to trenutno najbolje i najsigurnije za građane, kao i da nije u pitanju situacija u kojoj treba praviti paniku.

Kako je kazao Spaso Popović iz Veterinarske uprave stočna hrana iz Slovenije je stigla i sjutra bi trebalo da se distribuira farmerima.

“Imamo indicije da je više od 80 odsto mlijeka bezbjedno. Uzorci stočne hrane su poslati u Centar za ekotoksikološka ispitivanja. Čim dobijemo rezultate stočna htrana biće u prometu”, kazao je Popović Televiziji Vijesti.

On očekuje da će to biti sjutra do 12 sati.

Mljekari upozoravaju da ostaju problemi koji su postojali i prije pojave aflatoksina.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Bogdan Sjekloća kazao je da je problem sa aflatoksiniom samo kap u moru sa kojim se proizvođači svakodnevno bore a jedan od njih je cijena i nabavka stočne hrane.

-Kako nezvanično saznajemo, cijena koncentrata koja bi trebala da bude uvezena iz Slovenije koštaće 40 centi. U poslednja dva mjeseca smo poslali tri zahtjeva Ivanoviću na koja se on oglušio- kazao je Sjekloća.

Portal Analitika