Svijet

Bugari protestuju protiv korupcije i siromaštva

03bugarskaprotestiok
V
iše desetina hiljada Bugara demonstrirali su danas u nekoliko gradova protiv korupcije i siromaštva, tražeći zamjenu političke elite novim predstavnicima građana.

Bugari protestuju protiv korupcije i siromaštva
Portal AnalitikaIzvor

U Sofiji, više od 7.000 demonstranata, prema procjeni agencije AFP, nosilo je transparente poput "Mafija u zatvor" i "Oni su brojni, oni su bogati, oni su bezobrazni, ali neće dugo trajati".

U Varni (na istoku), oko 20.000 demonstranata je tražilo ostavku načelnika Kirila Jordanova, kojem se pripisuje "da uništava mala i srednja preduzeća".

Demonstracije, koje se poklapaju s državnim praznikom Danom nezavisnosti, održale su se i u drugom po veličini bugarskom gradu Plovdivu (na jugu), u Ruseu (na sjeveru), kao i Blagoevgradu (na jugozapadu).

Svečanost za državni praznik u nedjelju u Sofiji, u prisustvu predsjednika Rosena Plevnelijeva, obilježena je odsustvom javnosti jer su trg štitili pripadnici interventne policije.

Plevnelijev pokušava sastaviti vladu stručnjaka koja bi naslijedila kabinet konzervativca Bojka Borisova, koji je podnio ostavku 20. februara pod pritiskom naroda. Pokušaj razgovora predsjednika sa demonstrantima u petak je propao.

Demonstranti traže slobodan pristup državnim medijima za vrijeme izborne kampanje, dok dio njih traži novi ustav.

Predsjednik Plevnelijev bi trebalo da raspusti parlament za desetak dana, a prijevremeni izbori su planirani za 12. maj.

Portal Analitika