Politika

Vujanović: Crna Gora afirmiše dobrosusjedske odnose

03fillipvujanovicok
P
redsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović kazao je danas na promotivnom skupu u Vladimiru kod Ulcinja da je uvijek sprovodio politiku afirmacije dobrosusjedskih odnosa i otvorenih granica, dijaloga i poštovanja manjina kao mostova saradnje između država.

Vujanović: Crna Gora afirmiše dobrosusjedske odnose
Portal AnalitikaIzvor

On je izrazio uvjerenje u pobjedu na izborima 7. aprila, naglašavajući da će ga podržati svi oni koji žele stabilnu i prosperitetnu Crnu Goru, koja će biti dio Evropske unije.

„Želim i ovdje da zahvalim svojim prijateljima Albancima koji su uz mene. Sa poštovanjem doživljavam tu podršku, a sa velikim uvažavanjem podršku koje mi daju  albanske manjinske partije. To doživljavam kao priznanje državnoj politici koju sam vodio“, kazao je Vujanović.

On je istakao da je uvijek afirmisao politiku dobrosusjedskih odnosa.

„Moramo sa našim susjedima imati, ne samo dobre odnose, nego prijateljske, bliske i partnerske odnose i sačuvati imidž Crne Gore, koja je u tom smislu primjer u regionu. Veliki uspjeh državne politike Crne Gore je to da ni sa jednim susjedom nema otvorenih pitanja, iako je to svojstveno državama regiona. Mi slobodno možemo da kažemo da nemamo otvorenih pitanja sa našim susjedima, što ubrzava i čini kvalitetnim naš put u evropske integracije“, kazao je Vujanović.

On je naglasio da se uvijek zalagao za afirmaciju politike otvorenih granica.

„Zalagao sam se i zalažem za potpuno otvorenu granicu. Decenijama se nije moglo ići u Albaniju iz Crne Gore, godinama se išlo sa vizama, a sada možemo da idemo sa ličnom kartom. To je ono što je vrijednost državne politike za koju sam se zalagao“, rekao je predsjednički kandidat DPS-a.

On je kao posebno dobar primjer prekogranične saradnje naveo zajednički granični prelaz Sukobin-Murićani.

„To je sa aspekta suzbijanja sive ekonomije i kriminala najbolji granični prelaz. Iskustvo ovog graničnog prelaza je vrlo pozitivno“, kazao je Vujanović.

On je istakao da je afirmisao i politiku dijaloga o svemu, u čemu spada i ono što je potreba Albanaca u Crnoj Gori.

„Za to postoji rasploženje jednog iskrenog i otvorenog i dobronamjernog dijaloga. Albanci su nezavisnoj Crnoj Gori dali nemjerljivi doprinos. Razgovarajmo o svemu da bi, kao zajedničko dobro, imali osjećaj da je albanski nacionalni korpus maksimalno ispoštovan“, rekao je Vujanović.

On se zahvalio čelnicima Kosova koji su razumjeli potrebu da Crna Gora ima osnovano očekivanje da crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu bude autentično predstavljena.

Vujanović je naglasio da je uvijek afirmisao i politiku da manjinski narodi predstavljaju mostove sardanje između  država.

“Zato vam iskazujem poštovanje“, kazao je Vujanović.

Član Predsjedništva DPS-a Sanja Vlahović istakla je da je Vujanović simbol stabilnosti i umjerenosti.

„Podržavajući Vujanovića građani podržavaju stabilnost, koja nam je neophodna za bolje prevazilaženje izazova koji su pred nama, posebno kada su u pitanju ekonomski oporavak i nastavak evropskih integracija“, kazala je ona.

Vlahović je naglasila da je predsjednički kandidat DPS-a čovjek koji spaja i miri.

„Vujanović je prijatelj svih dobronamjernih građana“, poručila je ona.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Ulcinj Ljoran Nerekić kazao je da je Vujanović zaslužio da i dalje bude predsjednik Crne Gore, jer je pokazao da je spreman svima da pruži ruku saradnje.

On je istakao da je Vujanović značajno doprinio unapređenju odnosa između Crne Gore i Albanije .

„Vujanović je uvijek znao da na pravi način odmjeri šta je dobro, a šta loše, kao i da na najbolji način afirmiše značaj građanske Crne Gore“, kazao je Nerekić.

Poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja rekao je da je Vujanović političar koji okuplja i kome vjeruju svi građani Crne Gore, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

„Pobjeda, Vujanovića na predsjedničkim izborima znači sigurnost i dalji demokratski napredak Crne Gore, kao i njen ekonomski prosperitet“, naveo je on.

Predstavnik Demokratske partije Hadži Sulejmani kazao je da je Vujanović uvijek bio posvećen vrijednostima građanske Crne Gore.

„Očekujemo da i dalje bude predsjednik svih građana Crne Gore, kao što je bio slučaj u prošlom mandatu. Vujanoviću želim uspješnu kampanju i pobjedu na izborima“, naglasio je on.

Dr Sabina Osmanović je kazala  da manjinski narodi podržavaju Crnu Goru, jer je doživljavaju kao svoj dom.

„Podržavamo Crnu Goru, jer je ona naš dom,  a to znači sigurnost, bezbrižnost i blagostanje. Lijepo je i na drugim mjestima, ali mi želimo da nam najljepše bude u našoj Crnoj Gori, a Filip Vujanović može da računa na našu podršku“, istakla je ona.

D.R.

Portal Analitika