Svijet

Tajni plan Envera Hodže: Poslije Titove smrti napasti Jugoslaviju i pripojiti Kosovo

hodza03
K
omunističke vođe Albanije, tada najzatvorenije evropske diktature, planirale su, na svojim tajnim sastancima krajem 70-ih i početkom 1980. godine, vojnu operaciju "Shperthimi" (Eksplozija) protiv Jugoslavije, piše zagrebački "Jutarnji list".

Tajni plan Envera Hodže: Poslije Titove smrti napasti Jugoslaviju i pripojiti Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

Tom operacijom Albanija bi, nakon smrti Josipa Broza Tita kad počnu unutrašnje klanovske borbe za vlast u Jugoslaviji, brzom akcijom svoje armije prisvojila Kosovo i djelove Makedonije i Crne Gore gdje albansko stanovništvo ima većinu, navodi "Jutarnji list".

To je, na osnovu albanskih i ruskih arhiva, zapisnika sa sjednica Politbiroa Partije rada Albanije, i iznesenih sjećanja tadašnjeg ministra odbrane Velija Liakaja, objavio ruski istoričar dr Artjom Ulunjan, stručnjak za komunistički pokret u 20. vijeku na Balkanu iz Instituta za opštu istoriju Ruske akademije nauka.

U tekstu “Tajna operacija 'Eksplozija': kako se Enver Hodža pripremao za 'haos poslije Tita'", u januarskom broju časopisa "Slavjanovedenje", Ulunjan piše da je sada iz dostupnih arhivskih izvora vidljivo da je albanski komunistički vođa Enver Hodža bio opsjednut onim što će se dogoditi s Jugoslavijom nakon Tita i da je bio uvjeren da će tamo nastati krvava borba za vlast između "proruskih" i "proameričkih" snaga.

Hodža je, navodno, bio istovremeno u strahu za vlastiti režim, ali je grozničavo razmišljao kako iz cijele situacije da izvuče najviše što se može i, po mogućnosti, dobije Kosovo.

Ulunjan kaže da je Kosovo i jedan od mogućih razloga zbog kojeg Albanija, kao jedina država koja nije potpisala završni akt helsinškog samita 1975. godine, na kojem su definisane granice poslijeratne Evrope.

On navodi izvještaj ministra unutrašnjih poslova Kadri Hazbijua iz novembra 1977. godine, u kojem se "prvi i jedini put" u tako važnom dokumentu Hodžinog režima pominje "da vlada Albanije podržava ideju ujedinjenja svih Albanaca".

"Mi smo (vlada Albanije), kada su i koliko dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Kosovare. I mi smo za to da se oni ujedine s Albanijom jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo", pisao je Hazbiju, a prenosi zagrebački list.

Portal Analitika