Društvo

NVO 4 Life: Zdravi stilovi života da bude redovan predmet

3narkomaniok
N
evladina organizacija (NVO) 4 Life uputiće sjutra apel Savjetu za opšte obrazovanje da se u redovnu nastavu u osnovnim školama uvede predmet Zdravi stilovi života zbog, kako su naveli, devijantnog ponašanja među maloljetnicima.

NVO 4 Life: Zdravi stilovi života da bude redovan predmet
Portal AnalitikaIzvor

U toj NVO smatraju da taj predmet treba da izučavaju djeca od šestog do devetog razreda osnovne škole.

“Problem narkomanije i drugih bolesti zavisnosti, kao i ostalih devijantnih ponašanja u dječjem uzrastu, poprimio je zabrinjavajući trend, pogotovo u poslednjih nekoliko godina”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima koje su naveli, 2011. godine je za dva mjeseca 68 osnovaca i srednjoškolaca privedeno zbog krivičnih djela u vezi droga, dok su od njih, šestoro bili dileri.

“Podaci tima NVO 4 Life ukazuju na korištenje heroina među djecom u osmom razredu, a istraživanje Centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama iz 2011. godine upozorava na stalni porast upotrebe droga među mladima”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je istraživanje Instituta za javno zdravlje iz 2004. godine pokazalo je da stalno broj djece i mladih koji koriste drogu.

U NVO 4 Life ocjenjuju da sa prevencijom treba početi ranije, kako bi škola bila u stanju da pruži adekvatan odgovor aktuelnom stanju i pomoć djetetu i porodici.

Kako se navodi, mali procenat učenika podgoričkih osnovnih škola bira zdrave stilove života kao predmet.

“U Osnovnoj školi Oktoih u Podgorici, u školskoj 2010/11. godni od ukupno 297 učenika osmog i devetog razreda, predmet Zdravi stilovi života je pohađalo njih 70, a naredne godine od ukupno 292 učenika predmet je izučavalo njih 94”, saopštili su iz te NVO.

Ta NVO ponudila je i četiri mjere za uspostavljanje kvalitetnijeg i svrsishodnijeg odgovora na devijantna ponašanja i upotrebu psihoaktivnih supstanci među djecom i mladima.

“Uvrstiti nastavni predmet Zdravi stilovi života u obavezne predmete, a da ga izučavaju učenici šestog, sedmog, osmog i devetetog razreda”, smatraju u NVO.

Oni su poručili da bi nastavnici trebalo da se kontinuirano obučavaju, usavršavaju, a da se pri nekom studijskom programu na Filozofskom fakultetu uvedu specijalističke studije za one koji će predavati ovaj predmet.

Za četvrtu mjeru, NVO 4 Life predlaže da se u saradnji sa relevantnim institucijama i organizacijama djeci ponudi set projekata i aktivnosti kako bi aktivno bili uključeni u kreiranje tema koje su značajne za njihov rast i razvoj.

Portal Analitika