Abiznis

Radnici pozvali sve građane sjevera na protest ćutanjem u utorak

3reg-bijelo-polje
Radnici Prve petoljetke, Univerzala i Lenke pozvali su sve građane sa sjevera da u utorak, u pet minuta do 12 sati, gdje god se nalazili, petominutnim ćutanjem pokažu nezadovoljstvo stanjem u tom zapostavljenom dijelu države.

Radnici pozvali sve građane sjevera na protest ćutanjem u utorak
Portal AnalitikaIzvor

Bivša radnica Lenke, Sadeta Čokrlija, kazala je da će se tako svi građani soldarisati sa onima koji će u to vrijeme ćutati ispred Višeg tužilaštva i Privrednog suda u Bijelom Polju.

„Radnici, stanite u svojim firmama pet minuta, studenti, đaci, ustanite u svojim učionicama, građani stanite na ulicama i u svojim domovima i svi ćutite pet minuta, da svi zajedno ukažemo na teško socijalno-ekonomsku situaciju na sjeveru i njegovu zapostavljenost“, poručila je Čokrlija u saopštenju.

Prema njenim riječima i ćutanjem se može dići glas.

„Svjesni smo da bi svi iz ostalih opština na sjeveru došli da zajedno sa nama nezadovoljstvo izraze ćutanjem ispred Tužilaštva u Bijelom Polju, ali da zbog teške situacije nijesu u mogućnosti. Zato ih pozivam da to urade tamo gdje se nalaze i da konačno svi zajedno damo doprinos za izlazak iz situacije u kojoj smo se našli“, navela je Čokrlija koja se 1985. zaposlila u Lenku i tu je radila 25 godina.

Nakon toga je primljena u Škarpu, firmu koja je, kako je kazala, radnike ostavila bez uplaćenih plata, doprinosa, bez prava na život, pravdu, a bjelopoljsko Tužilaštvo je stalo na njihovu stranu.

Njen suprug, Hašim, takođe je ostao bez posla i prava na život i rad, jer je, kako je saopštio, 15 godina radio u Univerzalu, molerskoj zadrugi dok je nijesu „opljačkali, uništili i doveli do stečaja“. Poslije toga se zaposlio u Opštoj bonici kao moler, dok nijesu primljeni „prijatelji i kumovi“, da bi dijelili između sebe novac, s obzirom na to da su uvidjeli da će bolje prolaziti ako se bude moleraj radio preko tendera, a ne svojih molera.

„Od tada je prošlo osam godina, ja i supruga sa čitavom porodicom živimo na ivici siromaštva. Šta nam drugo preostaje već da izađemo na ulicu i da tražimo svoja prava?“, pitao je Hašim Čokrlija.

On je pozvao sve sa evidencije Biroa rada, gdje je, kao i on, još hiljade radnika, da dođu ispred Tužilaštva u utorak i dignu glas ćutanjem i pitaju zbog čega i ko im je uskratio pravo na rad.

Predstavnik radnika Prve petoljetke i član Organizicionog odbora petomartovskih protesta, Rasim Čelebić, kaže da je još prošle godine očekivao od Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade da izađe u susret i pomogne radnike na sjeveru.

„Tražimo da se i sjever tretira kao i ostali gradovi u Crnoj Gori i da svi radnici koji su ostali bez posla budu obeštećeni, bar minimalno zbrinuti, a ne da nas šalju na ulicu na koju nas je Vlada dovela i sa koje treba da nas makne. Šalju nas u penziju sa 100 EUR, kakva je to penzija to nijesu ni minimalni uslovi za život, to je mimo svakog dostojanstva za rad i život“, poručio je Čelebić.

On je pozvao sve građane sa sjevera, naročito Bjelopoljce da ih se u utorak što više okupi i sa pet minuta ćutanja ukažu na tešku socijalno-ekonomsku situaciju na sjeveru i pozdrave se sa svima iz Podgorice "i jednim i drugim i trećem i četvrtim" do 30. aprila, „pa neka vide šta im je činiti“.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika