Abiznis

Rađenović:Ove godine očekujemo milion turista

3radjenslok
Na budvanskoj rivijeri ove godine se očekuje oko milion turista koji bi trebalo da ostvare više od 3,5 miliona noćenja, saopštio je predsjednik Opštine Budva, Lazar Rađenović.

Rađenović:Ove godine očekujemo milion turista
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da nije potrebno činiti velike napore da se Budva napuni turistima u julu i avgustu, ali cilj je da se sezona produži.

„Cilj kojem težimo u Budvi nije dalek, a riječ je o tome da turistička sezona na budvanskoj rivijeri traje čitave godine“, rekao je Rađenović u intervjuu agenciji Mina-business.

U Opštini, kako je dodao, teže da veliki broj manifestacija, koje organizuju institucije kulture i Turistička organizacija Budve, budu organizovane kada nije glavna sezona, kako bi na taj način dali doprinos produženju sezone.

„Drugi aspekt je izrada strateškog plana o definisanju razvoja onih djelatnosti koje bi dale željeni doprinos. Mislim na razvoj sportskog turizma, a pogotovo tenisa i na drugoj strani, razvoj kongresnog turizma“, naveo je Rađenović.

On je podsjetio da na budvanskoj rivijeri ima oko 100 manjih i većih hotela. Trenutno se grade savremeni hoteli Budva u Budvi i Kristal rivijera u Petrovcu, čime će se povećati hotelski kapaciteti.

„Ali, u skorije vrijeme, traba nam još deset savremenih hotela kako bi turistička sezona na budvanskoj rivijeri trajala 12 mjeseci“, kazao je Rađenović.

Govoreći o pripremama za ovogodišnju turističku sezonu, Rađenović je ocijenio da je to trenutno najznačajniji posao jer kvalitetna priprema predstavlja stvaranje povoljnog ambijenta za goste, ali i građane Budve koji žive od turizma.

Prema njegovim riječima, Koordinacioni tim za pripremu i praćenje turističke sezone, utvrdio je jasne aktivnosti i dobio konkretna zaduženja, kako bi gosti tokom ljeta bili što zadovoljniji.

„Dogovorili smo se da rad inspekcijskih službi bude na većem nivou od dosadašnjeg, kako se ne bi ponavljale ranije greške. Komunalna policija biće angažovana na onemogućavanju nelegalnog taksi prevoza, kontroli rada na privremenim lokacijama duž morske obale i u centralnom dijelu, kako bi se uveo red i suzbila siva ekonomija“, rekao je Rađenović.

On je najavio da će biti značajno smanjen broj privremenih objekata, a njihovi vlasnici moraće da se registruju kod nadležnog organa, imaće prvi put fiskalne kase, kako bi državi plaćali porez.

„Problem buke biće sveden na najmanju mjeru, uvažavajući potrebu i one klijentele koja želi dobar provod. Pored ostalog, znatno više reda biće i u zoni morskog dobra“, poručio je Rađenović.

Pojašnjavajući investicioni plan za ovu godinu u iznosu od 27,8 miliona EUR, Rađenović je saopštio da je najznačajnija investicija završetak projekta prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda, čije je glavno postrojenje u naselju Vještice u Bečićima.

Sistem za područje Budve i Bečića biće, kako je najavio, završen do kraja juna, a biće završeno i šetališta u Petrovcu i Lungo Mare u naselju Sveti Stefan.

„Biće završen i znatan broj gradskih i seoskih puteva na budvanskoj riivijeri, a značajna sredstva biće uložena u poboljšanje vodosnabdijevanja i unaprijeđenje elektroenergetskog sistema. Još jedan u nizu veoma značajnih projekata je i izgradnja zaobilaznice oko Budve“, naveo je Rađenović.

Komentarišući nastojanje da Budva uskoro dobije i veliki gradski park, on je kazao da je takođe riječ o značajnoj investiciji. Gradski park će se, prema njegovim riječima, nalaziti na prostoru od 22 hiljade metara kvadratnih, a u toku su razgovori sa Hotelskom grupom (HG) Budvanska rivijera, kao vlasnikom zemljišta na Slovenskoj plaži, o njegovoj prodaji Opštini.

„Gradski park sa svim pratećim sadržajima je veoma potreban Budvi i može se reći da je ta investicija izvjesna“, rekao je Rađenović.

Na pitanje da li se problemi sa finansijama u Opštini Budva rješavaju i može li se očekivati redovnije izmirivanje obaveza prema zaposlenima u javnom sektoru, on je odgovorio da su dugovi bili veliki, ali se smanjuju.

Rađenović je podsjetio da je prošle godine vraćen 21 milion EUR i puno je urađeno na konsolidaciji finansijskog stanja.

Od početka godine račun Opštine Budva je deblokiran, što utiče na redovnije izmirivanje obaveza i kvalitet u funkcionisanju.

„Očekujemo da u toko ove godine ne bude većih blokada računa. To znači da ćemo ovu godinu realizovati kako je to i zacrtano, sanacijom stanja i vraćanjem dugova, ali i uspješnim investicijama. Naravno, podrazumijeva se i redovno servisiranje obaveza prema državi, bankama, ali i zaposlenima, što znači i redovno izmirivanje zarada“, zaključio je Rađenović.

Portal Analitika