Region

ŽIžek: Vrijednost protesta u odbacivanju oba pola slovenske politike

Slavoj_Zizekok
U
gledni slovenski filozof i društveni teoretičar Slavoj Žižek sumnja da će nova vlada Alenke Bratušek zaustaviti proteste protiv domaćih političkih elita, ponovo najavljene za kraj iduće sedmice. Žižek je u razgovoru za ljubljansko Delo rekao da veći potencijal za potrebne društvene i političke promjene vidi u uličnim protestima po slovenskim gradovima zadnjih mjeseci, nego u sastavljanju nove vlade koju bi vodila Bratušek, nakon što je konzervativnoj vladi Janeza Janše izrečeno nepovjerenje.

ŽIžek: Vrijednost protesta u odbacivanju oba pola slovenske politike
Portal AnalitikaIzvor


"Vrijednost protesta je u odbacivanju oba pola slovenske politike", rekao je Žižek aludirajući na tradicionalne političke stranke desnice i ljevice, u razgovoru koji je objavljen u subotu.



Žižek ulične proteste protiv etabliranih političkih klasa u Sloveniji vidi kao odraz sličnih pokreta u svijetu, nastalih zbog društvenih "antagonizama" što ih izaziva globalni financijski kapitalizam.

Žižek

je bio jedan od duhovnih mentora pokreta "Occupy Wall Street" u New Yorku 2011. godine. On smatra da su uslovi koje za izlazak iz dužničke krize malim zemljama postavljaju međunarodne financijske ustanove "diktat", što onda izaziva otpor zbog neispunjenih očekivanja ljudi. Zato se Žižek zauzima za konstituisanje nove ljevice koja bi na to znala da odgovori i podržava zahtjeve prosvjednika o novom demokratskom modelu, s više neposrednog uticaja na donošenje odluka.



Današnje stranke ljevice ne znaju društveno nezadovoljstvo u zemljama pogođenim dužničkim i financijskim krizama pretočiti u "pozitivni program za društvene promjene" pa je potrebna nova ljevica koja će to znati, ocjenjuje Žižek za Delo.



"U tom kontekstu vidjet će se hoće li

Alenka Bratušek

biti samo

Janez Janša

s ljudskim licem ili nešto više", rekao je Žižek.



On je vrlo kritičan prema modelu koji su međunarodne financijske ustanove primijenile za spašavanje prezadužene Grčke, a tvrdi da je način na koji se iz duboke dužničke i političke krize izvukao Island pokazuje kako se u teškim trenucima mogu donositi dobre strateške odluke.



Alenku Bratušek (43), čelnicu stranke Pozitivna Slovenija (PS) parlament je u srijedu izabrao za mandatarku nove vlade koju mora sastaviti u roku dvije sedmice.

 

tekst i foto: radiosarajevo.ba

Portal Analitika