Abiznis

EIB povećava kreditne plasmane za 60 milijardi EUR.

3EIB
E
vropska investiciona banka (EIB) u naredne tri godine povećaće kreditne plasmane za 60 milijardi EUR kako bi podstakla ekonomski rast i zapošljavanje u Evropi.

EIB povećava kreditne plasmane za 60 milijardi EUR.
Portal AnalitikaIzvor

Time se EIB nadovezuje na prošlogodišnju odluku zemalja članica Evropske unije o povećanju kapitala za deset milijardi EUR.

"Kao što je i obećala, EIB se prošle godine preusmjerila sa zacrtane cikličke na kontracikličku politku kreditiranja. Sada smo spremni da povećamo zajmodavne kapacitete 40 odsto godišnje u periodu od ove do 2015. godine", rekao je predsjednik banke Werner Hoyer, prenosi Binzis.ba.

Time će, kako je dodao, banka dati značajan i opipljiv doprinos prevladavanju sadašnje krize.

Očekuje se da će banka dodatnim plasmanima inicirati kreiranje projekata ukupne vrijednosti do 180 milijardi EUR, uključujući ulaganja privatnog i javnog sektora, fokusiranje na inovacije, pristup malih i srednjih poduzeća izvorima finansiranja, efikasnu potrošnju resursa i stratešku infrastrukturu.

"Ulaganje u inovacije i sticanje vještina ključno je za produktivnost Evrope i pomoći će osiguranju konkurentnosti i radnih mjesta u budućnosti", kazao je Hoyer.

Banka je saopštila da je u prošloj godini potpisala ugovore za ukupno 52,2 milijarde EUR novih kredita u više od 60 zemalja. Od toga je 44,8 milijardi EUR osigurano za projekte u Evropskoj uniji, a 7,4 milijarde za projekte van EU.

U okviru podrške pojedinim zemljama Evropske unije zapalim u ekonomske teškoće, EIB je pružila podršku ključnim pokretačima rasta i zapošljavanja, posebno malim i srednjim poduzećima, od 13 milijardi EUR.

Direktnu odnosno indirektnu podršku u prošloj godini dobilo je više od 200 hiljada takvih preduzeća.

MINA-BUSINESS

Portal Analitika