Svijet

Portugal: Na protestu stotine hiljada ljudi

0203portugal
S
totine hiljada Portugalaca izašlo je u subotu na ulice Lisabona i drugih gradova tražeći okončanje mjera štednje, koje nalažu uslovi za dobijanje međunarodne finansijske pomoći i ostavku Vlade desnog centra.

Portugal: Na protestu stotine hiljada ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Protestni skupovi, koji su uslijedili nakon najvećeg povećanja poreza za života građana te zemlje, najveće su javno iskazivanje nezadovoljstva od protesta prošlog septembra, koji su Vladu primorali na prilagodbe nekih mjera štednje.

Više od 200.000 demonstranata u Lisabonu ispunilo je prostrani trg Praca de Comercio, na kojem se nalazi zgrada Ministarstva finansija, i okolne ulice i skandiralo "Vrijeme je da Vlada ode".

Skupovi, koji se podudaraju s kvartalnim izvještajem inspektora Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prvi su veliki protesti od kako je Vlada prošlog mjeseca objavila da će ove godine ekonomski pad biti gotovo dvostruko veći od ranijih predviđanja.

Predviđanje pada od 1,9 odsto dodatno će produbiti najgoru recesiju u toj zemlji od sedamdesetih godina prošlog vijeka, a koja je ušla već u treću godinu.

Povećanje poreza i rezanje troškova koje nalažu uslovi dobijanja 78 milijardi eura pomoći smanjili su potrošnju i nezaposlenost doveli na rekordnih 17 odsto.

Skupove u Lisabonu, Portu i još nekoliko desetaka gradova organizirala je putem interneta skupina aktivista pod nazivom "Que Se Lixe a Troika".

Izvor:aljazeera.net

Portal Analitika