Društvo

Fond rada: Spisak otpremnina smo dali MANS-u shodno Zakonu, zloupotreba nema

0203saopstenje
O
bjavljeni spisak o izvršenim isplatama otpremnina od strane Fonda rada pod oznakom “EKSKLUZIVNO”, nije kako se u tekstu navodi rezultat rada Istraživačkog centra niti studije “MANS”-a, već se radi o podacima, koje je Fond rada u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama dostavio toj NVO, navodi se u saopštenju Fonda rada dostavljenom Portalu Analitika.

Fond rada: Spisak otpremnina smo dali MANS-u shodno Zakonu, zloupotreba nema
Portal AnalitikaIzvor

Iz Fonda kažu da se spisak od 4.207 lica, odnosi na lica čiji su zahtjevi za isplatu potraživanja kod Fonda rada riješeni u redovnoj proceduri tokom 2011 i početkom 2012.godine.

- Isplatu po pravosnažnim rješenjima Fond vrši u kontinuitetu, u zavisnosti od priliva opredijeljenih budžetskih sredstva, a što potvrđuju i podaci sa objavljenog spiska, iz kojih se vidi da je jedna četvrtina rješenja isplaćena do maja mjeseca 2012.godine. Preostali dio, od 3.115 pravosnažnih rješenja, donijetih u periodu od jula 2011 do jula 2012.godine, isplaćen je emisijom obveznica bez ikakve selekcije i diskriminacije, poručuju u saopštenju koje potpisuje director Fonda rada Kemal Đečević.

Prema njegovim riječima, od osnivanja Fonda rada, zaključno sa 11.januarom 2011.godine, kada je istekao rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potraživanja kod Fonda rada za lica kojima je do 23.avgusta 2008.godine prestao radni odnos usljed stečaja i tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena, podnijeto je ukupno 21.351 zahtjev od čega je ukupno riješeno 10826 zahtjeva.

- Fond će i u narednom periodu raditi na obezbjeđenju dodatnih sredstava u skladu sa zakonom, kako bi se postigla redovnost u isplati potraživanja i zaštitila lica kojima je radni odnos prestao zbog pokretanja stečajnog postupka, zaključuje se u saopštenju.

Podgorički dnevnik Dan objavio je u svom jutrošnjem Specijalnom dodatku spisak od 4. 207 lica za koje tvrdi da im je Vlada neposredno pred oktobarske parlamentarne izbore isplatila otpremninu.

Dan piše da je svim licima isplaćena otpremnina u iznosu od 1.926 eura.

Portal Analitika