Abiznis

Ukinute naknade za puteve koje su naši prevoznici plaćali u Srbiji

brajovicok
Napori Ministarstva saobraćaja i pomorstva su urodili plodom i rezultirali ukidanjem naplate naknade za puteve koju su plaćali crnogorski prevoznici prilikom saobraćanja preko teritorije Republike Srbije, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva saobraćaja.

Ukinute naknade za puteve koje su naši prevoznici plaćali u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Republika Srbija je od 1. januara 2013. godine uvela naknadu za korišćenje puteva u Republici Srbiji, koju su plaćali crnogorski teretni i putnički prevoznici.

-Tokom intenzivnih pregovora sa kolegama iz Srbije, iskazanog neslaganja i nezadovoljstava prema uvedenoj naknadi, Ministarstvo saobraćaja Crne Gore je tražilo da se predmetna naknada preispita i ukine u što kraćem roku..O problemu naplate putarine bilo je riječi i prilikom susreta ministra Ivana Brajovića sa delegacijom Privredne Komore Crne Gore i tada je saopšteno da Ministarstvo saobraćaja Srbije preispituje odluku o uvođenju naknade. Predstavnici Privredne Komore su tada podržali inicijativu našeg ministarstva da se crnogorskim prevoznicima ukine ovaj dodatni namet, kaže se u saopštanju.

U neposrednoj komunikaciji ministri saobraćaja dvije države Brajović i Mrkonjić dogovorili dalje aktivnosti na rješavanju ovog problema, nakon čega je uslijedio sastanak Mješovite komisije delegacija Crne Gore i Republike Srbije u Beogradu 22. februara 2013. godine, gdje je potpisan Protokol koji je upućen nadležnim državnim organima na upoznavanje. Protokolom je precizno definisan stav crnogorskog ministarstva saobraćaja i pomorstva da se ova naknada mora ukinuti što prije.

- Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije obavjestilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore da će od 1. marta 2013. godine ukinuti naplata naknade. Čelni ljudi dva ministarstva postignutim dogovorom još jednom su iskazali opredijeljenost  za nastavak dobre saradnje i ukidanje administrativnih i biznis barijera u međunarodnom drumskom prevozu između Crne Gore i Republike Srbije, čime će naši prevoznici postati konkurentniji i na  transportnom tržištu Republike Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika