Abiznis

Ministarstvo ekonomije: SDP nije pokrenuo raskid ugovora sa CEAC-om

okkavaricslajd
P
ovodom istorijskog osvrta SDP-a u vezi odnosa sa CEAC-om, vjerujemo u sve navode socijaldemokrata, jer su oni jedina personalna konstanta u Vladi Crne Gore od privatizacije KAP-a. Mijenjali su se predsjednici Vlade, mijenjali su se ministri, a oni su opstajali na mjestu potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansije, ali i na mjestu predsjednika Savjeta za privatizaciju, a najčešće oboje. Nepobitna istina je da za sve ove godine nisu nijednom pokušali niti inicirali raskid ugovora sa CEAC-om, ni sa jedne od tako značajnih funkcija koje je u kontinuitetu pokrivao njihov član, navedeno je u saopštenju Ministarstva ekonomije dostavljenom Portalu Analitika, čime je nastavljeno medijsko prepucavanje na relaciji Ministarstvo ekonomije - SDP.

Ministarstvo ekonomije: SDP nije pokrenuo raskid ugovora sa CEAC-om
Portal AnalitikaIzvor

- Osim ove istine, nepobitna činjenica je da se skupštinski zaključci iz februara prošle godine, odnose na Vladu Crne Gore. Potpredsjednik Vlade za ekonomiju i finansije, u isto vrijeme i potpredsjednik SDP-a, po funkciji je odgovoran za sprovođenje skupštinskih zaključaka radi koordinacije najmanje tri ministarstva koja treba da budu uključena u njihovu realizaciju, tvrde u Ministarstvu.

U odbranu potpredsjednika Vlade iz redova SDP-a, kao jedine konstante u Vladi od privatizacije KAP-a, moramo naglasiti i da je nagomilani dug za struju koji pominje SDP posljedica odluke da KAP radi, koju su jednoglasno donijeli svi poslanici, a ne posljedica nečinjenja potpredsjednika Vlade.

Dalje, potpredsjednik Vlade za ekonomiju i finansije, nije mogao da uvede stečaj u KAP jer je Skupština precizno zadužila Vladu da uradi sve kako bi se izbjegao stečaj kao neželjena, ali moguća opcija, a takođe je znao da to nije u ingerenciji Vlade Crne Gore, tvrde u Ministarstvu ekonomije.

Potpredsjednik Vlade iz redova SDP-a, zadužen za ekonomiju i finansije nije mogao na arbitražu jer je znao, od pravnog savjetnika Savjeta za privatizaciju, kojeg je on angažovao, da je arbitraža dug i neizvjestan proces.

Jedino što je SDP oko KAP-a radio je da je dostavio ponudu BAGR grupe koju je promovisao predsjednik parlamenta. Međutim, potpredsjednik Vlade iz redova SDP-a nije popustio partijskim pritiscima. Znao je da ta ponuda njegove partije glupost, jer bi desetinama miliona državnih garancija trebalo da plati samo za menadžment. Da li to znači da promoteri ovog prijedloga rade za BAGR grupu?

Imajući u vidu skupštinske zaključke, SDP bi trebalo da navede jedan zarez koji je potpredsjednik Vlade mogao da sprovede, a nije. Tvrdimo da neće naći ni jedan.

Skriveni fiktivni dugovi koje pominje SDP, morali su, odmah po saznanju za njih, na partijskim sastancima SDP-a biti predočeni potpredsjedniku Vlade, koji je trebalo hitro da reaguje jer su u njegovom resoru, osim ekonomije, i državne finansije.

Istina je da je potpredsjednik Vlade poslije nedjelja rada na predlogu Vlade, na brojnim sjednicama užeg kabineta i pregovora sa CEAC-om i En+ grupom, na samom kraju izdvojio mišljenje. SDP je imao “bolje” rješenje - programirani stečaj. Ali, ako se taj predlog dobro izvede, vlasnici KAP-a ostaju CEAC i EN+, i kao i danas, a ako se ne izvede dobro, KAP se gasi. Treba li naglašavati da je to rješenje u potpunoj suprotnosti sa skupštinskim zaključcima? Da li je to razlog da SDP proglasimo da radi za CEAC? Ali, ako SDP nastavi da napada potpredsjednika Vlade, imaćemo još mnogo toga da kažemo u njegovu odbranu.

Na kraju, jedini institucionalno i odgovorno rješenje je da SDP svoj predlog iznese pred parlament i traži potrebnu skpuštinsku većinu. Sve ostalo je demagogija, zaključeno je u saopštenju.

 

Portal Analitika