Region

NOVAKOVIĆ: Legija od otkupa za otmicu Miškovića i Babovića uzeo 15 miliona eura

oknovakovic
S
rbijom nikada, prije „Zemunskog klana“, nije harala moćnija, zloglasnija, organizovanija i vlastima bliskija mafijaška organizacija. Njihovo jezgro brojalo je dvadesetak jurišnika, a šire, armija od preko 200 „vojnika“. Vršili su najteža krivična djela - tridesetak ubistava, na stotine krađa i ucjena. Drogu su rasturali na tone. Prvi su na ovim prostorima počeli da otimaju ljude. Samo od otkupa dobili su više od 20 miliona eura, a od droge i ostalih prljavih poslova zgrtali su, u to vrijeme, na stotine miliona maraka. Pošto su zločine vršili gotovo javno, bili su ubijeđeni da sve to rade - u ime i za dobro države!

NOVAKOVIĆ: Legija od otkupa za otmicu Miškovića i Babovića uzeo 15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Penzionisani pukovnik srpske policije Mile Novaković, autor knjige „Otmice zemunskog klana“, koja će se od srijede naći na kioscima u izdanju Kompanije „Novosti“, ovako objašnjava zašto se latio spisateljskog posla. Iako je čitavog svog policijskog staža jurio kriminalce i smještao ih iza rešetaka, sada je odlučio da „ukoriči“ tu, kako kaže, opaku mašinu smrti i zla, protiv koje se godinama borio:

U knjizi je detaljno opisano desetak najvećih otmica koje su „zemunci“ izveli pred kraj 20. i početkom ovog vijeka. Za otkup Milije Babovića uzeli su 11 miliona eura, za „vraćanje“ Miroslava Miškovića dobili su 7,5 miliona nemačkih maraka.

oklegija- Vrh „zemunskog klana“ činili su Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum i Milorad Ulemek Legija. Njih trojica su u to vrijeme bili ljudi koji su odlučivali o životu i smrti u Srbiji. Kad je, recimo, Legija tipovao Miliju Babovića, Šiptar i Kum su odmah u pogon stavljali svoju „mašineriju smrti“. Legija je po alibi otišao u Grčku kod najboljeg Babovićevog prijatelja na odmor. „Zemunci“ su oteli Babovića, smjestili ga na nekom od salaša, vezanog lancima, a porodica otetog pozvala je Legiju da pomogne. On je dotrčao i stavio im se na raspolaganje. „Zemunci“ su telefonom ispostavili račun, a Legija je, obećavajući da će otkriti otmičare, svojim partnerima nosio novac za otkup. Kad su pare stigle do Šiptara i Kuma, oteti je puštan na slobodu, a plijen se delio po dogovorenoj šemi. Legija je uvek uzimao polovinu. Drugi dio „zemunci“ su dijelili onako kako bi odlučio Šiptar. I tako kod svake otmice.

- „Zemunci“ su se uplašili da ne budu otkriveni, pa su „igrali“ na dva kolosjeka. Porodicu su pritiskali da plati, a Legija se sve vrijeme predstavljao kao „oslobodilac“. Milija je imao povlašćen položaj sve do pokušaja bjekstva, a onda je bio izložen neviđenoj torturi. Na kraju, za njega su izvukli najviše novca, kaže Novaković.

Upitan kako se onda desilo da Miroslav Mišković bude pušten za nepuna 24 časa, Novaković je kazao da je on kidnapovan u ranim jutarnjim satima.

Odveden je na nepoznatu lokaciju i bačen u jamu. Za njega su „zemunci“ odmah zatražili otkup od pet miliona maraka. I od porodice i njegovih saradnika u „Delti“ dobili su odgovor da su spremni da istog dana plate otkup. Ali pošto su znali da se zbog otmice Miškovića cijela policija i DB digla na noge, otmičari su u ovom slučaju pokazali dotle neviđenu umješnost.

Miroslav_MiskovicIgre oko Miškovića: Pristali su da razgovaraju samo sa jednim čovjekom. Oteti Mišković je izabrao svog kuma i jednog od rukovodilaca u „Delti“ Milana Spasojevića. Njega su otmičari punih dvadeset sati, iz minuta u minut, sa različitih telefona i mjesta, kako ih policija ne bi otkrila, zvali, davali mu uputstva. Čas da krene ka Novom Sadu, čas ka Nišu, onda ka Zagrebu, pa da se vrati u grad, da promijeni telefon, zatim da nađe druga kola... I, tako su ga vijali satima.

Pošto su sve vrijeme mislili da Miškovićevog čovjeka prati policija, na kraju su iz jame izvukli vlasnika „Delte“ i primorali da pozove ministra Dušana Mihajlovića i da ga zamoli da naredi policajcima da se povuku, kako bi njegov čovjek mogao da im preda otkup. Taj razgovor je dramatičan i u knjizi je dat njegov traskript. Mihajlović je povukao sve snage, pa je otkup predat. Mišković je ostavljen na auto-putu u cik zore, zaključio je Novaković.

(Novosti)

 

Portal Analitika