Politika

Pobjeda: Medojevićev tekst u Vijestima je plagijat

okmedo
P
odgorički dnevnik Pobjeda optužila je u svom jutrošnjem izdanju predsjednika Pokreta za promjene i člana Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića da je njegov članak, koji je objavljen u petak 1. marta u Vijestima, pod nazivom „Fašizam“ plagijat.

Pobjeda: Medojevićev tekst u Vijestima je plagijat
Portal AnalitikaIzvor

- Tekst objavljen u petak na strani 21 ovog pod naslovom „Fašizam“ i na internet portalu ovog tabloida sadrži četrnaest teza koje karakterišu fašizam. Riječ je o jednom od najpoznatijih i najraširenijih tekstova moderne internet ere koji se na internetu samo na engleskom jeziku nalazi u, kako je izračunao pretraživač Google, 39.300.000 primjeraka. No to nije sve. „Medojevićev“ tekst se nalazi na internetu u gotovo 1.500 primjeraka, piše odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac.

Medojević

je na svom Fejsbuk profilu nedavno nazvao Demokratsku partiju socijalista fašističkom sektom i bandom koju kao korov treba istrijebiti, što je izazvalo žestoke reakcije funkcionera te partije.

Tekst o kojem je riječ, pojavio se na internetu krajem 2003. Od tada se munjevito raširio. Brojni izvori navode kao autora izvjesnog naučnika Lorensa Brita (Laurence W. Britt), a kao primarni izvor Free Inquiry Magazine, broj 23 iz 2003. Ovaj dvomjesečnik koji izdaje Savjet za sekularni humanizam (www.secularhumanism.org) doista navodi na svom sajtu da je objavio članak, ali ni tu ni na bilo kojem drugom ozbiljnom izvoru referentnih naučnika nema podataka o navodnom autoru pod tim imenim. Iz svega slijedi da je najvjerovatnije riječ o pseudonimu, piše Kusovac.

Prema važećem Zakonu o autorskim i srodnim pravima (Sl. list broj 37 od 29. jula 2011.) „Medojevićev“ tekst bi mogao biti tretiran po članu 8 – kao novinski članak. Ako bi bio tretiran suprotno – kao autorsko djelo – Medojevića bi mogao da tuži samo Savjet za sekularni humanizam, što je malo vjerovatno. Zbog toga se Medojević vjerovatno izvukao primjene člana 233 KZ Crne Gore koji za krivična djela protiv intelektualne svojine predviđa kaznu do tri godine zatvora, zaključuje se u tekstu.

okmedotext

 

 

Portal Analitika