Region

Makedonija: Opozicija se vraća u parlament

makednijaparlok
M
akedonska opozicija vratiće se u poslaničke klupe i učestvovaće na predstojećim lokalnim izborima, rezultat je današnjeg susreta predstavnika Evropske unije i makedonskih zvaničnika.

Makedonija: Opozicija se vraća u parlament
Portal AnalitikaIzvor

U Skoplje su u četvrtak doputovali izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ričard Hovit, evropski komesar za proširenje Štefan File i bivši predsjednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.
Oni su se sastali sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka od kojih su tražili da se stavi tačka na podjele, insistirajući na dogovoru vlasti i opozicije o prevazilaženju problema nastalih 24. decembra, kada je opozicija izbačena iz parlamenta prilikom izglasavanja državnog budžeta.
Hovit je, nakon razgovora sa predstavnicima vlasti i opozicije, na svom tviter nalogu napisao "imamo dogovor", prenosi Tanjug.
Makedonski predsjednik Ivanov kazao je, nakon sastanka, da je postignut dogovor u pet tačaka koji, između ostalog, predviđa da se daje dopunski rok od pet dana za podnošenje kandidatskih lista opozicionih partija za lokalne izbore, koji će biti održani 24. marta.
Dogovoreno je i formiranje ekspertske komisije koja bi trebalo da raščisti sve probleme nastale prošlog decembra, kao i da nema prejudiciranja datuma za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, odnosno da izbori neće biti zakazani prije septembra.
Uoči dolaska evroske trojke i američki Stejt department je makedonskim liderima uputio poruku u kojoj su vlast i opozicija pozvani na dijalog i dogovor.

Portal Analitika