Društvo

Sedmi kontingent VCG upućen u Avganistan

isaf
P
ripadnici sedmog kontingenta Vojske Crne Gore upućeni su danas u mirovnu misiju ISAF u Avganistanu. Na vojnom aerodromu u Golubovcima tim povodom upriličen je svečani ispraćaj, saopšteno je iz ministarstva odbrane.

Sedmi kontingent VCG upućen u Avganistan
Portal AnalitikaIzvor

 

Komandant VII kontingenta potpukovnik Živko Rakočević je iskazao zahvalnost na podršci prilikom priprema za ovaj složen zadatak. On je, kako je saopšteno iskazao nadu da će i ovaj kontingent, kao i svi prethodni, na dostojanstven način predstavljati Crnu Goru, u tom multinacionalnom okruženju.

Načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić poželio im je sreću „uz želju da se svi bezbjedno i zdravo vrate kući“.

- Pred Vama je vrlo složen i novi zadatak i od Vas se očekuje ispunjavanje svih obaveza koje sa sobom nosi učešće u takvim mirovnim operacijama. Očekujem da ćete se brzo prilagoditi novim okolnostima i uslovima života. Međusobna tolerancija, razumijevanje, uvažavanje različitosti i poštovanje običaja i navika drugih, je Vaša svakodnevna obaveza. Siguran sam da ćete svoj zadatak ispuniti profesionalno, odgovorno i savjesno na ponos svoje zemlje i svoga naroda - naglasio je viceadmiral Samardžić.

Načelnik Generalštaba VCG iskoristio je priliku da se zahvali i svim pripadnicima prethodnih kontingenata, kao i porodicama pripadnika kontingenta, ističući da će Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane uvijek biti uz njih, pružajući im svu moguću podršku.

Sedmi kontingent Vojske Crne Gore u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu biće lociran u Vojnoj bazi ''Marmal'', koja se nalazi se u blizini grada Mazar-e-Šarifa, u centralnom dijelu provincije Balh. Sagrađena je pored civilnog aerodroma u Mazar-e-Šarifu, u podnožju planine Marmal. Baza je formirana 2005. godine i tokom proteklih godina značajno su razvijeni njeni kapaciteti. U Bazi stalno je locirano između 6 i 8 hiljada pripadnika koalicionih snaga, a u njoj su smještene i Komanda Oružanih snaga Savezne Republike Njemačke u Avganistanu i Regionalna komanda Sjever.

Pripadnici Vojske Crne Gore će novi zadatak izvršavati zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Savezne Rebublike Njemačke, kao dio multinacionalne jedinice namjenski organizovane za obezbjeđenje baze. Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske su na navedenom zadatku angažovani već nekoliko godina, pri čemu do sada nijesu imali značajnijih bezbjednosnih izazova.

 

Portal Analitika