Društvo

Ministarstvo kulture: Original testamenta Petra I u Biljardi od 1951.

oktestament11
Ministarstvo kulture Crne Gore, odnosno Njegošev muzej, demantovao je pisanja srpskih medija koji su danas javili da će u Narodnoj biblioteci Srbije tokom marta  biti izložen testament Sv. Petra Cetinjskog, to jest Petra I Petrovića.

Ministarstvo kulture: Original testamenta Petra I u Biljardi od 1951.
Portal AnalitikaIzvor

Upravnica Njegoševog muzeja Isidora Kovačević izjavila je za radio Antenu M da je originalni dokument izložen od 1951. u Njegoševoj Biljardi.

- Testament Petra I je u posjedu Narodnog muzeja Crne Gore, Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja, izložen je u Biljardi za stalne postavke od 1951. otkad je osnovan Njegošev muzej. Dokument sadrži originalni žig i pečat kancelarije Petra I Petrovića Njegoša. Ekspertizu o ovom dokumentu uradio je Jeremija Gagić,dva dana nakon smrti Petra I. Iz prostog razloga što su Đorđe Petrović,Njegošev brat od strica i  guvernadur Vukolaj Radonjić željeli da opovrgnu taj testament i da ne dođe do postavljanja Rada Tomovog na mjesto vladike crnogorskog. Oni su potražili od Jeremije  Gagića pomoć i on je tada potvrdio da je to originalni testament  Petra I Petrovića Njegoša – rekla je Kovačević Anteni M.

Beogradski dnevni list „Blic“ na svom onlajn izdanju objavio je danas da će u Narodnoj biblioteci Srbije tokom marta biti izložen originalni testament Svetog Petra Cetinjskog odnosno Petra I Petrovića Njegoša, za koji se vjerovalo da je izgubljen.

Dalje navode da je izloženi dokument papir od 18. oktobra 1830. ,dana kada je Petar I preminuo, a pisan je rukom Petrovog sekretara i Njegoševog učitelja Sima Milutinovića Sarajlije.

Za Milutinovića se vjeruje da je 1831.kada je napustio Crnu Goru sa sobom i odnio testament. Dokument je prvi put objavljen u listu ''Podunavka '' 1845,a 1850 je uvršten u istoriju Crne Gore Milorada Medakovića ,prvog Njegoševog ađutanta i kasnije sekretara njegoševog nasljednika Danila.

 

Portal Analitika