Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Poslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja ući će u Riznicu Cetinjskog manastira

Poslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja ući će u Riznicu Cetinjskog manastira

riznicaok
P
oslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog Muzeja Crne Gore ovih dana bi trebalo da uđu u Riznicu Cetinjskog manastira i ostvare uvid u stanje ove vrijedne zbirke. Naime, kao saznaje Portal Analitika od direktora Narodnog Muzeja Pavla Pejovića, ova institucija je formirala komisiju koja će izvršiti popis i analizu predmeta, koji su daleke 1946. godine, tadašnjom odlukom Ministarstva prosvjete, prenijeti iz Državnog muzeja i dati na korišćenje Mitropoliji crnogorsko- primorskoj Srpske pravoslavne crkve.
Poslije više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja ući će u Riznicu Cetinjskog manastira
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović ističe da je dogovor sa mitropolitom Amfilohijem predthodnih dana postignut i da mu je poslao dopis u kome ga obavještava da se dogovore oko datuma kada bi stručnjaci Muzeja mogli da počnu da rade svoj posao. U komisiji su istoričarka umjetnosti Anđe Kapičić, direktorica Muzeja kralja Nikole, i konzervatorice i restauratorice Marina Šoć i Milena Martinović.

PavleokPoznato je da više od dvadeset godina stručnjaci Narodnog muzeja nisu imali uvid u stanje predmeta u Riznici, i da su ponavljali da je problem u lošoj komunikaciji sa MCP.

Direktor Muzeja ističe da je nedavno imao korektan razgovor sa mitropolitim Amfilohijem i da je dogovoreno da stručnjaci ostvare uvid i popišu predmete iz Riznice, kao i da se, ukoliko bude potrebe, urade konzervatorske intrvencije.

“Mi ne znamo kakvo je stanje Riznice. To komisija tek treba da utvrdi. Poznato je da su neki od tih predmeta prije gotovo trideset godina ukradeni. Bile su u pitanju panagije i ja sam imao priliku da vidim da je jedna panagija vraćena. Interpol je vratio iz Njemačke. Na kutiji se nalazio pečat Interpola. U ovom momentu ne znamo ni koliko tamo tačno ima predmeta, ni kako su očuvani. U pitanju je kulturno dobro i neophodno je da Muzej ima uvid u stanje tih predmeta, i mi ćemo to napokon učiniti, kaže za Portal Analitika direktor Muzeja Pavle Pejović.

On naglašava da Muzej ovdje ne traži vlasništvo nad predmetima, već da ostvare ono što je definisano zakonom, a to je stručna obrada predmeta, koji su davno iz tadašnjeg Državnog Muzeja dati za formiranje Riznice.

"Mi ovdje ne tražimo vlasništvo, jer je ovdje drugačija priča nego sa Poveljom Ivana Crnojevića. Povelja je bila oteta, jer je data na pozajmicu i oni je godinama nisu vraćali. Zato smo morali da je vratimo putem Suda. Ovdje je 101 predmet crkvenog karaktera dat na čuvanje odlukom ondašnjeg ministra prosvjete, kaže Pejović i citira što piše u odluci:

“Upravi Narodnog muzeja Cetinje: Na predlog komisije za preuređenje Muzeja odlučujem da se predmeti vjerskog karaktera, koji su do sada čuvani u Narodnom muzeju, a koje je komisija predložila, da prenesu u crkveni Muzej na Cetinju na dalje čuvanje sa ostalim predmetima koji predstavljaju kulturno-istorijsku vrijednost. Pošto uprava Narodnog muzeja vrši dužnost Instituta za zaštitu kulture i prirodnjačkih rijetkosti na teritoriji naše republike, to će od danas vršiti kontrolu nad crkvenim Muzejom na Cetinju. Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ministar prosvjete, potpukovnik Niko Pavić”.

Pejović naglašava da je Muzej u obavezi da vrši kontrolu nad predmetima u Riznici, odnosno nad crkvenim Muzejom, kako i piše u odluci. Komisija je formirana i preostaje samo da se dogovorimo sa MCP oko datuma, kao bi konačno mogli da uradimo ono što je naša obaveza, kaže Pejović.

Inače, kada je riječ o Riznici Cetinjskog manastira, poznato je da je unazad dvadesetak godina ona bila uvrštena u obilazak kao Muzejska riznica. Tada je sa kartom kupljenom za obilazak Cetinjskih muzeja bilo moguće obići i Riznicu manastira, a  vodiči su bili zaposleni iz Narodnog muzeja. Ta praksa je ukinuta više od dvadeset godina unazad, a od tada i komunikacija sa MCP nije bila kako treba. Tako se, uostalom, posljednjih godina često moglo čuti iz ove matične muzejske ustanove u Crnoj Gori.

S.K.

Foto: cetinje.montenegro.travel

 

 

 

 

 

Portal Analitika