Abiznis

Neophodno ubrzavanje unaprjeđenja privrednog ambijenta u Crnoj Gori

0103mrt
P
otrebno je ubrzati unaprjeđenje privrednog ambijenta u Crnoj Gori kroz politiku stavljanja u punu funkciju postojećih kapaciteta i privlačenja novih investicija, zaključak je sastanka ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore Predragom Mitrovićem i saradnika.

Neophodno ubrzavanje unaprjeđenja privrednog ambijenta u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva, tokom sastanka razmatrana su pitanja koordiniranja aktivnosti u oblasti životne sredine, upravljanja prostorom i posebno turizma. Objedinjavanje i standardizacija privatnog smještaja, kao i načini produženja turističke sezone bile su među glavnim temama. Sagovornici su se složili da je, pored realizacije novih investicija, potrebno raditi na punoj valorizaciji postojećih kapaciteta kroz dodatne podsticaje. Razmatrano je uvođenje novih formi borbe protiv sive ekonomije, koje bi bile praćene intenzivnim monitoringom.

- Razgovarano je i o načinima produženja turističke sezone i unaprijeđenja kvaliteta ponude. Zaključeno je da je potrebno identifikovati najznačajnije manifestacije u Crnoj Gori sa aspekta privlačenja turista, jačanja kvaliteta ponude i produžetka sezone, te da njih treba razvijati uz zajedničku podršku države i zainteresovanog privrednog sektora. Takođe, sagovornici su se složili da najkvalitetniji subjekti u oblasti turizma moraju imati podršku, i partnera u resornim institucijama. Kao jedan od načina podizanja kvaliteta usluge, sa ciljem konkuretnosti na globalnom tržištu, navedeno je objedinjavanje i standardizacija privatnog smještaja, koji bi se tako objedinjen promovisao i ponudio tur-operatorima – ističe se u saopštenju

Partnerstvo privatnog i javnog sektora takođe je ocjenjeno važnim sa aspekta korišćenja EU fondova. Stručna praksa i paktična nastava predstavljaju značajne resurse za povezivanje mladih sa potencijalnim poslodavcima.

Predstavnici Unije ponudili su podršku u usklađivanju upisne politike naših obrazovnih institucija sa stvarnim potrebama tržišta. Oni su pozdravili napore uložene u oživljavanje privrednih aktivnosti, sa akcentom na sektor građevinarstva i urbanizma, gdje su reforme usmjerene u pravcu povećanja kvalitetai pojednostavljenja i skraćenja procedura.

Portal Analitika