Društvo

NENEZIĆ: Nivo aflatoksina dozvoljen u Srbiji može predstavljati problem

0103nenezic
Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika Dragoljub Nenezić kaže za Antenu M da bi odluka Vlade Srbije mogla da uslovi nove probleme sa mlijekom u Crnoj Gori.

NENEZIĆ: Nivo aflatoksina dozvoljen u Srbiji može predstavljati problem
Portal AnalitikaIzvor

S druge strane, pozdravljaju odluku Vlade Crne Gore o hitnom uvozu 100 tona stočne hrane iz Slovenije, ali poručuju da to nije dovoljno.

- Nazire se novi problem sa kojim ćemo se suočiti u Crnoj Gori. Naše mlijeko sadržaće aflatoksin u mjeri koja je, kod nas važećim zakonom propisana, do  0,05 mikrograma po kilogramu, dok se Srbija vratila na stari zakon koji dozvoljava prisustvo aflatoksina do 0,5 mikrograma. To je deset puta veće prisustvo aflatoksina nego što je dozvoljeno u Crnoj Gori. Nadležne službe trebalo bi da procijene što je najboje za građane Crne Gore.

U Udruženju poljoprivrednika Crne Gore zadovoljni su odlukom Vlade Crne Gore da hitno uveze 100 tona stočne hrane iz Slovenije. Napominju da ta količina nije dovoljna, pa su apelovali da uvoz bude veći. Potpredsjednik te asocijacije Dragoljub Nenezić, kaže da je problem u vezi sa stočnom hranom postojao i ranije, ali da je nakon priče o aflatoksina inteziviran.

- Mi smo zahtijevalil hitan uvoz 500 tona koncentrovane stočne hrane. Time bi uspjeli da probleme ublažimo za nešto više od mjesec. Uvoz 100 tona će doprinijeti stabilizaciji. Ipak, mjesečna potošnja na farmama u Crnoj Gori koje se bave proizvodnjom mlijeka, a otkupljuju ih registrovane mljekare, potroši se oko 300 tona stočne hrane. Shodno tome, uvoz 100 tona nije dovoljan, jer će ta količina biti dovoljna za za manje od deset dana. Raduje što će cijena uvezene stočne hrane biti niža od tržišne i što će za njen kvalitet odgovarati sve relevantne instiucije.

Podgorički radio podsjeća  da bi 100 tona stočne hrane iz Slovenije trebalo bi danas da stigne u Crnu Goru. Iz Vlade je najavljeno da će prioritet imati registrovani proizvođači koji uredno izmiruju poreske obaveze.

Portal Analitika