Zanimljivosti

Traži se bračni par za put na Mars

0103mars
Ako ste u braku, a i dalje željni avantura, možda vas može interesovati jedan neuobičajeni oglas. B92 prenosi da je riječ o pozivu za besplatno putovanje.

Traži se bračni par za put na Mars
Portal AnalitikaIzvor

Američki multimilioner i prvi svemirski turista Denis Tito otkrio je detalje o prvoj ljudskoj misiji na Crvenu planetu, koju njegova fondacija Inspiration Mars planira da izvede za manje od pet godina. Tito je izjavio da ljudi koji stoje iza projekta žele da za putovanje na Mars dugo 501 dan angažuju jednog muškarca i jednu ženu, po mogućnosti bračni par.

On je naveo i da će misija, čiji se troškovi procenjuju na jednu do dvije milijarde dolara, biti finansirana iz privatnih izvora, putem donacija i sponzorstava. Američki milioner se obavezao da će platiti početne troškove za razvoj tehnologija neophodnih za ostvarenje prve misije sa ljudskom posadom na Mars, čiji će zadatak biti da se približi na oko 240 kilometara od površine Crvene planete i da se potom bezbjedno vrati na Zemlju.

Tito je takođe izrazio želju da bude prvi koji će poslati ljudsku posadu na Mars.

- Ukoliko to ne učinimo do 2018. godine, sljedeća prilika će nam se ukazati tek 2031, a dotle će konkurencija biti velika - objasnio je on razlog svoje žurbe.

- Ljudsko istraživanje svemira je kritični katalizator našeg budućeg razvoja i napretka. Ovo je "Misija za Ameriku" koja će doprinijeti znanju, iskustvu i dati zamah novoj velikoj eri svemirskog istraživanja - istakao je 72-godišnji Tito na konferenciji za štampu koja je održana u Vašingtonu.

NASA je pozdravila najavljeni Titov projekat, navodeći da je njegov program dokaz "smjelosti američke komercijalne vazduhoplovne industrije i avanturističkog duha američkih istraživača". Američka svemirska agencija je izjavila i da će nastaviti razgovore o mogućoj saradnji sa Titovom fondacijom.

Kosmolog Džon Logsdon je bio skeptičniji, ističući da predložena misija "nije nemoguća, ali je malo vjerovatna". Bivši direktor Instituta za svemirsku politiku na Univerzitetu Džordž Vašington rekao je da će glavni problem biti finansiranje i tehnička izvodljivost projekta, kao i veliki rizik kojem će posada morati da se izloži.

- Kada se jednom otisnu, nema povratka... Niti skretanja - kazao je Logston.

Letjelica s kojom Tito i njegova fondacija namjeravaju da pošalju ljudsku posadu na Mars imala bi 17 kubnih metara prostora osnovne građe. Plan je da se na Crvenu planetu pošalju jedan muškarac i jedna žena, po mogućnosti bračni par koji je, po njima, idealan izbor za jedan tako dug period izolacije. Zadatak dvoje astronauta bio bi da održavaju letjelicu, sprovode naučne eksperimente i budu u stalnom kontaktu sa Zemljom. Svemirska kapsula bi bila opremljena sistemom sličnim onim koji NASA koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a koja može da reciklira vazduh, vodu, urin i znoj.

Datum lansiranja misije predviđen je za 5. januar 2018. godine. Kapsula bi trebalo na Mars da stigne 228 dana kasnije, obavi krug oko planete i vrati se na Zemlju. U povratku bi putovanje trebalo da traje 273 dana i da se završi ulaskom u zemljinu atmosferu, pri brzini od 51.119 kilometara na sat.

Portal Analitika