Politika

Održana sjednica Savjeta za Partnerstvo za mir

vlada
D
anas je održana sjednica Savjeta za Partnerstvo za mir, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović. Savjet je razmatrao predlog teksta Izvještaja o sprovođenju trećeg Godišnjeg nacionalnog programa (Annual National Program – ANP) koji je pripremila Komisija za interresorne aktivnosti u Partnerstvu za mir, kao i dalje aktivnosti.Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić su predstavili dokument, kao kopredsjedavajući Komisijom za interresorne aktivnosti u Partnerstvu za mir.

Održana sjednica Savjeta za Partnerstvo za mir
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj sumira postignute rezultate u realizaciji prioriteta trećeg Godišnjeg nacionalnog programa, koji su fokusirani na nastavak ključnih političkih, vojno - odbrambenih i bezbjednosnih reformi u cilju dostizanja NATO standarda.

Savjet je tekst Izvještaja proslijedio na usvajanje Vladi Crne Gore. Nakon što Vlada usvoji dokument, on će biti proslijeđen NATO-u, i poslužiće za evaluaciju napretka Crne Gore u III ciklusu MAP.

Savjet je na sjednici razmotrio i usvojio inicijativu za izmjenu naziva u Savjet za članstvo u NATO, kao logičan korak u ovoj fazi integracija.

Na Savjetu je, u tom smislu, bilo riječi i o učvršćivanju strukture za evroatlantske integracije i efikasnijoj koordinaciji nadležnih institucija u sprovođenju aktivnosti na unutrašnjem i spoljašnjem planu u ispunjavanju obaveza iz procesa integracija.

Savjet je na današnjoj sjednici predložio i da se za nacionalnog koordinatora za NATO imenuje Nebojša Kaluđerović, spoljnopolitički savjetnik predsjednika Vlade.

 

Portal Analitika