Društvo

Različite ocjene nakon posjete Odsjeku za posebne provjere


araskook
Č
lanovi Odbora za bezbjednost za odbranu iz vlasti smatraju da u mjerama tajnog nadzora koje sprovodi Odsjek za posebne provjere Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nije bilo kršenja zakona, dok opozicioni poslanici sumnjaju da je ispoštovana procedura.

Različite ocjene nakon posjete Odsjeku za posebne provjere
Portal AnalitikaIzvor

Članovi Odbora danas su posjetili Odsjek za posebne provjere na predlog poslanika Demokratskog fronta zbog afere prisluškivanja novinara i urednika Dana.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je novinarima da su se članovi tog tijela uvidom u aktivne mjere tajnog nadzora uvjerili da nije bilo kršenja zakona u njihovom sprovođenju.

“Vidi se da se u tim mjerama poštuje procedura, zakon i vodi se računa da se ne krše Ustavom zagarantovana ljudska prava”, precizirao je Nuhodžić.

On je naveo da, na osnovu podataka u koje su članovi Odbora imali uvid, nije bilo prisluškivanja novinara Dana.

Upitan na čemu temelji te tvrdnje, Nuhodžić je kazao da je to zaključio uvidom u aktivne mjere tajnog nadzora i na osnovu razgovora sa rukovodiocem Odsjeka Nikolom Rogošićem.

Nuhodžić je rekao da je iz toga zaključio da se novinari Dana ne prisluškuju i da to nije ni ranije rađeno.

Član Odbora Predrag Bulatović kazao je da od 2007. godine Unutrašnja kontrola nije provjeravala rad Odsjeka.

On je kazao da će Odbor informacije o kontroli dobiti na kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića sredinom marta.

Bulatović je dodao da na glavnom programu Odsjeka ne mogu da se provjere završeni predmeti i da to zabrinjava.

“Smatram da su ugrožena ljudska prava protivnika vlasti, a to su pojedini novinari, članovi nevladinog sektora i opozicionari”, naveo je on.

Upitan da li je nakon posjete razriješio dilemu da li su novinari prisluškivani, Bulatović je kazao da je dobio odgovora da se takve stvari nijesu dešavale, ali da nije čvrsto uvjeren u to. Konjević je kazao da će nalaz Unutrašnje kontrole ubrzo biti gotov i da će taj dokument utvrditi da li su pri sprovođenju mjera tajnog nadzora kršena ljudska prava. Upitan da li je moguće da su iz servera Odsjeka brisani određeni podaci, Konjević je rekao da je na osnovu razgovora sa Rogošićem shvatio da je to moguće.

“Možda su neki drugi to protumačili drugačije, ali sam to tako shvatio”, dodao je Konjević.

On je naveo da je kontrola Odsjeka prva od kada je ministar, dodajući da neće biti i poslednja. Upitan da li su mjere tajnog nadzora sprovođenje i u slučajevima Šarić, Keljemndi i Kalić, Konjević je kazao da je to rađeno u svim slučajevima koji su policiji bili interesantni.

Komentarišući promjenu na čelu Odsjeka za posebne provjere, gdje je umjesto Dejana Bašanovića došao Rogošić, Konjević je rekao da su promjene u polijskim sektorima normalna pojava.

“To nije jedina promjena koja će se desiti u menadžmentu Uprave policije”, dodao je Konjević. On je naveo da je Unutrašnja kontrola počela da provjerava rad Odsjeka i prije pisanja medija o prisluškivanju.

Konjević je rekao da policija želi da ostvari efikasniju saradnju sa Tužilaštvom,

On je kazao da kriminalne grupe postoje i van Bara i da je sastanak koji je imao sa vrhovnim državnim tužiocem Rankom Čarapićem i ministrom pravde Duškom Markovićem bio posvećen zbog organizovanja akcija u drugim gradovima.

Član Odbora Vasilije Lalošević rekao je da će to tijelo detaljnije informacije o radu Odsjeka imati nakon izvještaja Unutrašnje kontrole.

“Ne mogu dati odgovor da li smo današnjom posjetom saznali nešto novo, a ostalo je pitanje da li je bilo nelegalnih prisluškivanja”, naveo je on. (Mina)

 

 

Portal Analitika