Društvo

Mještani Beransela ne dozvoljavaju odlaganje smeća

2702-vasove-vode
M
ještani Beransela već sedmicu ne dozvoljavaju odlaganje otpada na deponiji Vasove vode, jer kako tvrde ima i opasnog medicinskog otpada. Sa druge strane, u Komunalnom preduzeću to kategorično negiraju i pozivaju se na odluke Osnovnog suda i nalaze ekspertske komisije – saznaje Radio Antena M.

Mještani Beransela ne dozvoljavaju odlaganje smeća
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Mjesne zajednice Radoje Mišković kazao je za Radio Antena M zbog čega su stanovnici Beransela blokirali deponiju.

„Evo sad ide velika rijeka direktino kroz smetlište i zagađuje Lim, da ima zakona neko bi do sad odgovarao.“ kazao je Mišković.

Direktorica beranskog Komunalnog preduzeća Milijana Vučeljić zabrinuta je za grad s obzirom da se ogromna količina otpada ne nalazi u komunalnim posudama već i na prostoru oko njih što može dovesti do zaraze.

Mještani Beransela kazali su za Radio Antena M da ih naročito zabrinjava što se na Vasovim vodama odlaže opasni medicinski otpad.

Milijana Vučeljić kategorično to negira i tvdri: „Imamo potvrde od strane direktora Opšte bolnice i direktora Doma zdravlja da se u komunalnom otpadu odnosno kontejnerima koji se nalaze u krugu bolnice i Doma zdravlja sigurno ne odlaže opasni medicinski otpad. Prije bih kazala da su to manipulacije mještana Beransela, prosto da bi potkrijepili svoje razloge zbog čega zaustavljaju proces rada Komunalnog preduzeća.“

Ona je za Radio Antena M podsjetila da je Osnovni sud u Beranama donio rješenje kojim se precizira da mještani ne smiju sprječavati odlaganje otpada.

Takođe je podsjetila i  na nalaze ekspertskog tima: „Izvršio je kontrolu svih akata , izlazili su na lice mjesta i u konačnom dali pozitivno mišljenje. I pored toga mještani MZ Beranselo sprječavaju vozila KP da prođu do privremenog skladišta otpada.“

Kako saznaje Antena M u  međuvremenu opština Berane je zatrpana smećem. I jednu i drugu stranu su pitali za naredne korake. Mještani Beransela ne prihvataju ništa manje od kako kaže Mišković čvrstih garancija: „Ako nađu rezervnu lokaciju gdje će to da se radi i da se ovo pod hitno sanira , onda ćemo naći kompromis. Ukoliko ne jedino silom mogu da nas otjeraju , drugačije nećemo odustati.“

Direktorica beranskog Komunalnog preduzeća Milijana Vučeljić poručuje: „Komunalnom preduzeću nažalost preostaje samo da čekamo da nadležni organi preduzmu određene mjere kako bi vozila mogla da prođu do privremenog skladišta. Komunalna policija je jedan od nadležnih organa koji treba da preduzme određene mjere u skladu sa odlukom o komunalnoj policiji i zakonom o inspekcijskom nadzoru. Nakon što icrpe sve ono što je u njihovim pravima i obavezama, treba da se obrate drugim organima kao što su na primjer sud za prekršaje i Uprava policije i td.“

Dugogodišnja bitka mještana Beransela čini se –potrajaće. Danas je na Vasovim vodama kako  je za Radio Antena M rekao Mišković oko stotinu ljudi. Osim Mještana Beransela tu su da doprinos zaštiti životne sredine daju i Pljevljaci, Bjelopoljci a došli su i mještani Prijepolja.

Portal Analitika