Društvo

Tematske konsultacije o razvojnom putu Crne Gore nakon 2015. godine

un27
C
iklus od više od 30 tematskih konsultacija o 9 razvojnih prioriteta Crne Gore sprovodi se uz podršku Sistema Ujedinjenih nacija u zemlji. Razvojne prioritete za period nakon 2015. godine identifikovali su građani u prvoj fazi procesa nacionalnih konsultacija u Crnoj Gori, organizovanih u okviru globalne kampanje “Svijet kakav želimo 2015.” , navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Tematske konsultacije o razvojnom putu Crne Gore nakon 2015. godine
Portal AnalitikaIzvor

Cilj kampanje je uključivanje građana iz cijelog svijeta u stvaranje razvojnog plana koji će se nadovezati na aktuelne Milenijumske razvojne ciljeve. Riječ je o prvim konsultacijama te vrste u istoriji u kojima u stvaranju razvojnih politika, osim vlada, direktno učestvuju i građani, a Crna Gora je jedna od 74 zemlje koje su Ujedinjene nacije do sada uključile u sprovođenje nacionalnih konsultacija.

Kampanju u Crnoj Gori su podržale i brojne javne ličnosti, između ostalih rukometašica Milena Knežević, vaterpolista Nikola Janović i muzičar Nikola Radunović, koji su pozvali građane da se uključe u nacionalne konsultacije.

Kroz seriju tematskih konsultacija - okruglih stolova, intervjua, fokus grupa, itd. brojni građani, institucije i organizacije diskutovaće o 9 prepoznatih razvojnih izazova. Pored tematskih diskusija, građani Crne Gore imaju mogućnost da se uključe u ovu diskusiju putem veb-platforme www.odrzivabuducnost.me.

Svoje mišljenje o svakom od razvojnih prioriteta građani mogu iskazati kroz tematski upitnik. Ove onlajn konsultacije veoma su važna komponenta nacionalnih konsultacija, kako bi se osiguralo uključivanje što većeg broja građana u kreiranje razvojne politike nakon 2015. godine.

„Ohrabrujemo građane da u što većem broju uzmu učešće u ovom procesu koji se tiče budućnosti svih nas. Nacionalne konsultacije u Crnoj Gori se sprovode u saradnji sa brojnim partnerima, sa zajedničkim ciljem da građani iskažu svoje brige i prioritete, kao i prijedloge za rješavanje izazova koje su prepoznali.

Namjera je da se kroz uključivanje građana u dijalog o njihovoj budućnosti iskristališe kolektivna vizija održivih razvojnih ciljeva nakon 2015. godine, koji će se nadovezati na aktuelne Milenijumske razvojne ciljeve“, kazao je Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN u Crnoj Gori.

Na osnovu zaključaka široke nacionalne debate, Sistem UN u Crnoj Gori će u martu-aprilu ove godine pripremiti izvještaj sa zaključcima koji će biti proslijeđeni Generalnom sekretaru UN. Zaključci će biti uvršteni u globalni izvještaj o postmilenijumskom razvojnom planu koji će svjetski lideri razmatrati na sljedećoj Generalnoj skuštini UN.

 

Portal Analitika