Abiznis

Ministarstvo održivog razvoja: Plaža u Meljinama biće očuvana

meljine27
P
laža u Meljinama mora biti očuvana kao jedna od najprepoznatljivijih lokacija u Herceg Novom, zaključeno je na sastanku povodom izgradnje kanalizacione mreže u ovoj opštini, koji je održan na inicijativu Ministarstva održivog razvoja i turizma, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ministarstvo održivog razvoja: Plaža u Meljinama biće očuvana
Portal AnalitikaIzvor

U radu sastanka su učestvovali: generalni direktor u Ministarstvu Siniša Stanković, predstavnici kompanije Celtikcioglu koja izvodi radove na izgradnji kanalizacione mreže u Herceg Novom na čelu sa predsjednikom Odbora direktora Adnanom Celtikciogluom, Opštine Herceg Novi, DOO Vodacom, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Dahlema (konsultanske firme iz Njemačke koja vrši Nadzor nad izvođenjem radova).

Na sastanku se razgovaralo o izgradnji dijela potisnog cjevovoda kojim se prečišćene vode iz postrojenja za tretman otpadnih voda ispuštaju u more. Predstavnici izvođača informisali su prisutne da se pripremne aktivnosti za obavljanje složenih radova (spajanja čeličnih cijevi podvodnog ispusta i armirano betonskih prstenova za njihovo učvršćivanje na dnu mora), odvijaju planiranom dinamikom.

Glavnim projektom definisani su minimalni gabariti platforme na kojoj treba da se obave navedeni poslovi, a kao najpogodnija lokacija određena je plaža u Meljinama. Planirano je da priprema platforme obuhvati i aktivnosti postavljanja privremenog betonskog sloja kojim se obezbjeđuje njena stabilnost, a time i garantuje da će se poslovi pripreme cjevovoda realizovati u skladu sa projektom i definisanim kvalitetom izrade.

Na sastanku je konstatovano da je ova plaža duže od jednog vijeka jedna od najvažnijih i najprepoznatljivijih lokacija turističke ponude u Herceg Novom. Stoga je iskazano razumijevanje za bojazan i negodovanje mještana Meljina kada su bili suočeni sa postavljanjem privremene betonske paltforme. Generalni direktor Stanković i predstavnik Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom su naglasili da je učinjen propust time što mještani Meljina i Javno preduzeće nijesu bili pravovremeno informisani o namjeri izvođača radova. Ukazano je da takav pristup ne doprinosi uspostavljanju i jačanju međusobnog povjerenja.

Zbog toga je dogovoreno da se u narednom periodu, od strane Investitora, odnosno Opštine Hereceg Novi, a u saradnji sa Izvođačem, prije otpočinjanja radova, organizuju sastanci na kojima će se građani djelova Herceg Novog na kojima je planirana izgradnja cjevovoda, upoznati sa svim detaljima vezanim za predstojeće aktivnosti, posebno sa aspekta zaštite prostora.

Zaključeno je da je obaveza Izvođača radova i svih subjekata uključenih i nadležnih za realizaciju ovog dijela aktivnosti, da započete poslove, uključujući i dovođenje plaže u Meljinama u stanje prije otpočinjanja radova na izgradnji platforme, realizuju u skladu sa planiranom dinamikom do 30. juna ove godine. Izvođač radova je potvrdio da će u potpunosti ispoštovati planiranu dinamiku.

Pored ovoga, na sastanku je bilo riječi o realizaciji preostalih aktivnosti na izgradnji kanalizacione mreže u Herceg Novom. Izvođač je preuzeo obavezu da do 30. juna nadoknadi kašnjenja u odnosu na planiranu dinamiku radova time što je umjesto 6 angažovao 10 ekipa, sa planom da se angažuju još tri dodatne.

 

Portal Analitika