Abiznis

Savjet CBCG: Finansijski sistem je stabilan

0302cbcg
S
avjet Centralne banke Crne Gore održao je, dana 27. februara 2013. godine, četrdesettreću sjednicu Savjeta, kojom je predsjedavao guverner Milojica Dakić. Savjet je usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za decembar 2012.godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i Politikom Centralne banke u 2012. godini, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Savjet CBCG: Finansijski sistem je stabilan
Portal AnalitikaIzvor

Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika i dalje umjeren. Konstatovano je da je neto priliv stranih direktnih investicija u periodu januar - decembar 2012. godine veći za 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Rast aktivnosti je zabilježen u sektoru industrijske proizvodnje, trgovine na malo, a pad u turizmu, prevozu robe u svim vidovima saobraćaja i putnika u željezničkom saobraćaju.

Nekvalitetni krediti i nekvalitetna aktiva se smanjuju. Iznos depozita premašuje iznos kreditnih potraživanja u poslednjih pet mjeseci, dok je finansijski rezultat banaka negativan.

Preliminarni podaci o kamatnim stopama na novoodobrene kredite ukazuju na pozitivan efekat Odluke o privremenim mjerama za ograničenje kamatnih stopa banaka, koji se ogleda u značajnom padu prosječnih ponderisanih kamatnih stopa.

Prosječne ponderisane kamatne stope za novoodobrene kredite u decembru u odnosu na novembar su manje za 1.66 procentnih poena. Puni efekat Odluke će se detaljno analizirati u narednim mjesecima.

 

Portal Analitika