Društvo

RASTODER: Zločin u Štrpcima opomena svima nama, a naročito državnim institucijama

rifat27
P
otpredsjednik SDP-a i poslanik Skupštine Crne Gore, Rifat Rastoder, kazao je da je još jedna godišnjica zločina otmice u Štrpcima opomena za sve nas, a naročito za državne institucije.

RASTODER: Zločin u Štrpcima opomena svima nama, a naročito državnim institucijama
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je još jedna godišnjica opomene svima nama, naročito institucijama države, da ipak i poslije 20 godina nije do kraja doveden ni ovaj, kao ni drugi slučajevi sa elementima teškog zločina“ kazao je za Portal Analitika, potpredsjednika SDP-a Rifat Rastoder.

Rastoder smatra da se moralo raditi „agilnije i više, prije svega na apsolviranju istine i sankcionisanju onih koji su to učinili“. On je dodao da crnogorski organi „nisu uspjeli ni Haški sud da servisiraju sa informacijama o zločinu nad sopstvenim građanima“. Rastoder je podsjetio da je za zločin u Štrpcima osuđen samo jedan od aktera, i to po njegovim riječima, sporednijih. Potpredsjednik SDP-a je dodao da je Lukić osuđen na doživotnu robiju, ali da nije osuđen za djelo otmice i likvidacije najmanje 19 osoba iz voza, koji su bili sa područja Srbije i Crne Gore.

„Teško možemo biti zadovoljni da poslije 20 godina  ipak sve to stoji nedovedeno do kraja“ objasnio je Rastoder za Portal Analitika.

On je dodao da porodice otetih, osim 5.000 do 15.000 eura, koliko su dobile kao sudsku nadohnadu, nemaju „nikakvo trajnije obezbjeđenje“.

Rastoder je zaključio da ostaje nada da ćemo se „kada tada suočiti s tim“ i da ćemo naći „način kako da sve te slučajeve dovedemo do kraja onako kako priliči civilizovanoj državi“.

Podsjećamo danas će u Prijepolju biti obilježeno 20 godina od zločina u Štrpcima, kojem je prethodila otmica putnika iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd - Bar. Na današnji dan 1993. godine voz 671 zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih ubila kod Višegradske banje. Do danas nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci. Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. do 1994. godine.

 

Portal Analitika