Abiznis

RAE: Ispoštovaćemo presudu Upravnog suda

27strujamrezaok
R
egulatorna agencija za energetiku ispoštovaće presudu Upravnog suda kojom je oborena njena odluka iz decembra 2011. godine.

RAE: Ispoštovaćemo presudu Upravnog suda
Portal AnalitikaIzvor

Iz RAE su agenciji Mina saopštili da će ispoštovati presudu Upravnog suda koja, kako su kazali, ne proizvodi nikakve pravne posljedice.

Presudom Upravnog suda, RAE je obavezna da u roku od 30 dana otkloni uočene nedostatke.

Iz RAE su naveli da presuda Upravnog suda ne dovodi u pitanje suštinu odluka regulatora kada je riječ o tarifama i cijenama.

Upravni sud poništio je odluku RAE iz decembra 2011. godine, kojom je, prema riječima advokata Veselina Radulovića, Elektroprivredi nezakonito odobren veći regulatorno dozvoljeni prihod.

Radulović je kazao je da je odlukom, takođe nezakonito, takvo odobrenje važilo za čitavu prethodnu godinu, što je uzrokovalo značajan rast cijene električne energije.

RAE je odluku o zahtjevu EPCG za izmjenu regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena, kojim je traženo poskupljenje struje, donijela 16. decembra 2011. Prema toj odluci, ukupno povećanje cijene električne energije od januara je na nivou svih potrošača u prosjeku iznosilo 6,13 odsto.

Radulović je rekao da je Upravni sud utvrdio da je RAE donijela odluku uz povredu pravila postupka, pogrešnim i nepotpunim utvrđenim činjeničnim stanjem, kao i pogrešnom primjenom Zakona o energetici.

-Sud je utvrdio i da je nejasno kako je to RAE utvrdila troškove uvoza/izvoza, da je retroaktivno primjenjivala uredbu na osnovu koje je donijela odluku u korist EPCG i da uvećanje regulatorno dozvoljenog prihoda i troškova toj kompaniji nije potkrijepila relevantnom dokumentacijom- precizirao je Radulović.

Portal Analitika