Region

Alenka Bratušek mijenja Janšu?

27janezjansaok
O
dlazi Janez Janša- nakon godinu dana njegova Vlada je doživjela debakl, a zastupnici će mu danas, ne bude li iznenađenja, izglasati nepovjerenje. Na njegovo mjesto dolazi Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije koju čeka mnogo posla, najavljuju slovenački mediji.

Alenka Bratušek mijenja Janšu?
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica slovenskog parlamenta počeće izborom novog predsjednika, a potporu poslanika trebao bi dobiti socijaldemokrata Janko Veber. Nakon rasprave, koja bi mogla potrajati i nekoliko sati, zastupnici će glasati o povjerenju novoj mandatarki Bratušek, a dobije li potrebnu većinu Janez Janša biće razriješen dužnosti predsjednika Vlade.

"Vidjećemo nakon glasanja, hoće li stara Vlada ići naprijed ili će joj biti izglasano nepovjerenje. U svakom slučaju sve dok ne dođe neka nova, stara Vlada će raditi sve što po zakonu mora", rekao je Jože Tanko iz Janšinog SDS-a.

"Prvo moramo dobiti mandatarku i ona na kraju ima zadnju riječ, ona će odlučiti o svojim ministrima. Sješće partneri i dogovoriti koalicione odnose", kazao je Jani Moderndorfer, šef kluba Pozitivne Slovenije.

"Na zastupnicima je sada da odluče o ovom, po mom mišljenju ključnom pitanju - hoćemo li dobiti Vladu koja je homogena, programski i politički, koja će imati jasan plan izlaska iz krize i sve svoje aktivnosti usmjeriti tom cilju", rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Bude li izabrana, Alenka Bratušek biće prva žena na čelu Slovenije. Ova 42-godišnjakinja iz Celja imaće pune ruke posla, a prvi bi joj trebao biti da sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem stavi tačku na spor u vezi Ljubljanske banke i osigura ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Portal Analitika