Region

DRI: Prijave za Mrkonjića, Kusturicu, Bajatovića, Bradića

dri_srbijaok
D
RI je zbog nepravilnosti u trošenju budžeta u 2011. podnijela 229 prijava, između ostalih i protiv Milutina Mrkonjića, Dušana Bajatovića, Emira Kusturice.

DRI: Prijave za Mrkonjića, Kusturicu, Bajatovića, Bradića
Portal AnalitikaIzvor


Predsjednik DRI

Radoslav Sretenović

objašnjava da su podnijeta 193 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, 28 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava.



Revizor je svoje prijave proslijedio sudovima i tužilaštvima, ali za B92 kaže da nije zadovoljan brzinom rada sudova po prijavama od prethodnih godina.



Sretenović je rekao da je tim prijavama obuhvaćeno 319 lica, a odnose se na nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili u kontroli finansijskih izvještaja budžetskih korisnika u 2011. godini.



Prema njegovim riječima, najčešće su kršeni zakoni o budžetskom sistemu, javnim nabavkama, o radu i Zakon o planiranju i izgradnji.



U Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova, DRI je podnijela 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima.



Prekršajne prijave su podnijete i protiv ministra infrastrukture

Milutina Mrkonjića

, bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava

Svetozara Čiplića

i bivših ministara kulture

Nebojše Bradića

i

Predraga Markovića

. Najviše prijava podneseno je protiv odgovornih lica u Ministarstvu spoljnih poslova – između ostalih, i protiv ambasadora Srbije u Crnoj Gori

Zorana Lutovca

, bivšeg ambasadora Srbije u Belgiji

Radomira Diklića

,i nekadašnje ambasadorke Srbije u Italiji

Sande Rašković Ivić

.



U Sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava, podnijeto je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.



Prijave su, između ostalih, podnesene i protiv direktora Parka prirode Mokra Gora

Emira Kusturice

i dirketora Srbijagasa

Dušana Bajatovića

.



U Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, DRI je podnijela 58 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama, odnosno domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku. Prekršajna prijava je podnijeta i protiv nekadašnjeg direktora RZZO

Aleksandra Vuksanovića

.

 

foto: mc.rs

Portal Analitika