Društvo

Poljoprivrednici zabrinuti, ne znaju koji koncentrat da koriste

2602kukurz
N
akon što su iz Unije poslodavaca apelovali da trenutnu situaciju sa mlijekom treba iskoristiti za pravljenje registra poljoprivrednih proizvođača, kako bi i šteta bila lakše procijenjena, iz Poljoprivredne unije, međutim, poručuju da to ne bi doprinijelo rješavanju problema. Veća nevolja sa kojom se sada poljoprivrednici suočavaju je koji koncentrat da koriste, jer je analizom u skoro svakom potvrđeno postojanje aflatoksina.

Poljoprivrednici zabrinuti, ne znaju koji koncentrat da koriste
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Poljoprivredne unije Dragoljub Nenezić smatra da je Crnoj Gori neophodan registar proizvođača mlijeka te da bi time trebalo da se pozabavi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Smatramo da će činom registracije mnogi benefiti biti dostupni mnogim poljoprivrednicima.I evropska praksa pokazuje da samo registrovani mogu koristiti benefite i razne subvencije, kazao je Nenezić za Antenu M.

Iz Unije poslodavaca su nedavno za naš radio kazali da bi registar bio značajan za lakšu procjenu štete nastale kod poljoprivrednih proizvođača. Nenezić, međutim, nije tog mišljenja:

- Ne mislim da bi to doprinjelo sagledavaju negativnih efekata npr. pojave aflatoksina u mlijeku, izričit je Nenezić.

Kolika je nastala šteta Nenezić nije htio da spekuliše. Izvršni direktor mljekare Nika Tomislav Žižić, smatra da će biti enormne a poljoprivrednici su se našli sada u novom problemu.

- Oni sada ne mogu da nabave dobavljača koji ima koncentrat koji bi im odgovarao, odnosno u kojem nema aflatoksina, kazao je Žižić.

Svetlana Dragnić sa jedne od crnogorskih farmi saglasna je da će šteta biti velika ali ne samo trenutna već i dugoročna.

- Povjerenje nije lako steći, a lako ga je izgubiti. Mislim da su ljudi koji kontrolišu hranu sada na potezu.Moraju se ispraviti greške, istakla je Dragnić za Antenu M.

Tomislav Žižić poručuje da bi država trebalo da pronađe način kako da pomogne proizvođačima.

Sporni stočni proizvodi su podsjetimo, Čantavir FSH komponenta Ćuprija, FSH Jabuka Pančevo, Hrana produkt-salaš Noćajski, 100 posto Beograd i Imberg Boljevci. Kada je posrijedi kukuruz u zrnu-to su tri proizvođača-Gebi Čantivar, Agro grinja pivnice Srbija i Bukovica-Sombor, Srbija.

Portal Analitika