Svijet

SAD: Kubi je potrebna demokratizacija

2602raul
S
amo promjena predsjednika bez demokratskog otvaranja na Kubi neće biti dovoljna, ocijenile su u ponedjeljak Sjedinjene Američke Države nakon što je kubanski predsjednik Raul Kastro najavio mogućnost prijevremenog odlaska u penziju.

SAD: Kubi je potrebna demokratizacija
Portal AnalitikaIzvor

- Očito je da promjena vođe koju ne prate bitne i nužne demokratske reforme koje stanovništvu garantiraju mogućnost slobodnog izbora svojih lidera, neće biti važna promjena za Kubu, rekao je pred novinarima zvaničnik Stejt Dipartmentaa Patrik Ventrel.

- I dalje iščekujemo dan kada će Kubanci živjeti u demokratiji, kada će moći slobodno birati svoje vođe u otvorenom i demokratskom procesu i kada će uživati u slobodi govora i okupljanja, ne strahujući od posljedica.

Kubanska skupština je u nedjelju izabrala kubanskog predsjednika Raula Kastra na drugi petogodišnji mandat kako bi nastavio reforme i pripremio svog nasljednika na dužnosti predsjednika tog otoka, uz pomoć novog drugog čovjeka, Migela Dias-Kanela, pedesetogodišnjaka koji bi ubuduće trebao voditi Kubu bez braće Kastro.

Premda je to rekao u šali, Kastro je na susretu s novinarima spomenuo mogućnost svog povlačenja.

izvor:aljazeera.net

Portal Analitika